Exclusief voor abonnees

Nieuwe zaaimethode kan beschadigd koraal herstellen

Kweken we voortaan koraal in een speciale couveuse?

Duikers bij Curaçao planten driehoekige tegeltjes met poliepen die kunnen uitgroeien tot een nieuwe koraalkolonie.
Paul Selvaggio Duikers bij Curaçao planten driehoekige tegeltjes met poliepen die kunnen uitgroeien tot een nieuwe koraalkolonie.
De koraalriffen verdwijnen in rap tempo. Om het tij te keren hebben onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) een nieuwe zaaimethode ontwikkeld, zodat beschadigd koraal kan herstellen.

Volgens de onderzoekers is hun methode effectiever, goedkoper en minder tijdrovend dan andere manieren om koraal te herstellen. Met de nieuwe zaaimethode worden koraaleitjes en -zaad gevangen en in een laboratorium bevrucht waardoor koraallarven ontstaan. Die larven worden gekenmerkt door nieuwe genetische combinaties die vaak beter bestand zijn tegen veranderende omstandigheden dan koralen die al langere tijd op het rif leven.

Couveusebaby's

"In zee gaat 90 procent van de koraallarven binnen twee dagen dood omdat ze door andere dieren worden opgegeten. In het lab overleven ze bijna allemaal", zegt Mark Vermeij, een van de onderzoekers. 

Je hebt 28% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.