Nieuwe wereldwijde actiedag voor klimaat op 29 november

Betogers in de Zweedse stad Umea op 27 september 2019.
EPA Betogers in de Zweedse stad Umea op 27 september 2019.
De jongerenbeweging ‘Fridays for Future’ (‘Vrijdagen voor de toekomst’) wil op 29 november, enkele dagen voor de volgende VN-klimaatconferentie op 2 december in Chili, een nieuwe wereldwijde actiedag voor het klimaat organiseren. Volgens de organisatoren zal die actiedag gepaard gaan met manifestaties in meer dan honderd steden.

Naast de gewone schoolstaking, waarmee de beweging bekend werd, zullen er ook "creatieve protesten" worden gehouden. 

De beweging "Fridays for Future" wist vorige maand nog over de hele planeet miljoenen mensen op straat te krijgen. Ze ontstond nadat de Zweedse studente Greta Thunberg vorig jaar op 15-jarige leeftijd maandenlang postvatte voor het parlement van Zweden om aandacht te vragen voor de problematiek van de klimaatverandering. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PETER PERMENTIER

  Wat verkeerd is gegroeid sinds jaren 60/70 dat is 55jaar, dat de economie en de daaraan verbonden productie processen steeds maar hebben kunnen groeien en nog groeien hoe vervuilend ze ook mogen zijn,ik denk niet dat de vrijdag betogingen of spijbelen hier vlug een verandering zal brengen?Het start bij ons zelf,de dag dat ieder van ons bewust minder gaat verbruiken of aankopen,dan pas zal er een mentaliteits verandering gebeuren bij de milti's,regeringen staan hiervoor ook niet te springen.

 • Dominique Hermys

  Dat raakt nu zelfs mijn koude kleren niet.

 • Alexander Schildkamp

  Goed! Blijven druk zetten! Er zijn mensen die de tamme passiviteit en het cynisme van zo velen in mijn & oudere generaties (zie de negativiteit in de comments hier altijd) niet meer pikken. Het is niet omdat zij zichzelf en hun kinderen naar de hel willen sturen, dat wij dat ook willen. Er zijn nog mensen die geloven dat het anders kan.

 • frans Venloo

  Betoging tegen de torenhoge belastingen zouden de bevolking beter aanspreken

 • Hilde Peeters

  wat zouden ze achteraf met met al die spandoeken en borden doen in hun living zetten of bij het afval zetten. Als ieder bij zichzelf begint is er al veel opgelost. Bedrijven zorg zelf al voor minder afval waarom sommige dingen in plastiek verkocht is mij een raadsel . coca cola en pepsi alles in glazen flesjes groot en klein. enz