Nieuwe tegenslag: ambitieus opruimingsproject ‘Ocean Cleanup’ ligt stil door defect

De installatie is in september vanuit de baai van San Francisco naar een plasticrijk gebied in de Stille Oceaan gesleept. De operaties begonnen om 17 oktober.
AP De installatie is in september vanuit de baai van San Francisco naar een plasticrijk gebied in de Stille Oceaan gesleept. De operaties begonnen om 17 oktober.
Na minder dan drie maanden opereren in de Stille Oceaan ligt het plasticafvalvangerproject ‘The Ocean Cleanup’ stil. Er is een achttien meter lang uiteinde losgekomen. Van zodra het weer het toelaat, wordt de installatie weer aan land gebracht. Dat heeft een woordvoerder van het ambitieuze project aan het Duitse persbureau DPA gezegd.

Materiaalmoeheid en sterke plaatselijke belasting zijn de vermoedelijke oorzaken voor het defect. De afvalvanger ligt stabiel in het water. Voor de bemanning van het begeleidende schip, het milieu en het scheepvaartverkeer is er geen enkele risico. 

De installatie is in september vanuit de baai van San Francisco naar een plasticrijk gebied in de Stille Oceaan gesleept. De operaties begonnen om 17 oktober. In december waren er ook al problemen. De installatie kon het ingezamelde plastic niet vasthouden. De aanstaande reparatie zou ook dit probleem moeten oplossen, klinkt het. Hoelang dit gaat duren weet men nog niet, zei woordvoerder Jan van Ewijk.

De plasticvanger bestaat uit een 600 meter lange boei die ervoor zorgt dat het systeem blijft drijven en het afval niet aan de oppervlakte kan ontsnappen. Daaronder hangt een soort gordijn dat tot drie meter diepte in zee het afval kan tegenhouden. Schepen brengen het plastic later aan land, om het verder te verwerken. 

Bekijk ook:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PETER PERMENTIER

  Als dit ooit een succes verhaal wordt, dan zij we vele jaren verder en is de Plastiek soep nog dikker. Het werken met een diep beam systeem ruim enkel de bovenste laag in zee, terwijl er zwevend Plastiek afval te vinden is tot op de bodem. Plus het afval er tussen vrij en vrolijk verder mag zweven en door de vissen en andere zeedieren vlotjes wordt aangesproken, of hoe wij mensen(dom) op 50 jaar tijd ook de fauna in zee naar de verdoemenis hebben geholpen.

 • Jan Van Overveldt

  Dat is gewoon een kluchtverhaal, werkte amper op de Noordzee. Nu ligt er een schip 24 op 24 "standby" kost miljoenen op jaarbasis. Hoeveel plastiek is er al opgevist???? In Hawaï spoelt er iedere dag 3 ton plastiek aan op de stranden, en dat op 1 (ja één) eiland....

 • piet devlieger

  Gewoon verder doen, elk begin heeft zijn moeilijkheden.

 • Emiel Waeterslagers

  Met veel fantasie, gecombineerd met een overmaat aan marketing en “green bluffing”, zal je nooit een goed werkend systeem maken. Gezond verstand, een dosis bescheidenheid en engineering is een conditio sine qua non. Hou de emo, eco en media meute op afstand tot het systeem werkt. Straks word5 die fameuze plastiek stofzuiger, zelf een vervuilend object in de zee...

 • Johan Meulenbergs

  Het feit dat hij er echt iets wil aan doen is al lovenswaardig .. hopelijk lukt het.