Nieuwe megazonnecentrale slaat zonne-energie op voor 's nachts

Solana gebruikt, zoals veel zonnecentrales, parabolische trogs.
REUTERS Solana gebruikt, zoals veel zonnecentrales, parabolische trogs.
Zonne-energie die je 's nachts kan gebruiken, het zit eraan te komen. Althans als de tests van het grootschalige Solana Generating Station van nutsbedrijf Arizona Public Service (APS) goed lopen. De zonnecentrale kan zonne-energie als het ware 'opslaan' om ze later vrij te geven, zo meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

Later deze maand zou de zonnecentrale openen. Het is dan, na het reusachtige Ivanpah, al de tweede megacentrale voor zonne-energie die in een paar weken tijd operationeel wordt. Solana is met een potentiële productie van 280 megawatt aan energie niet zó groot als Ivanpah, maar de centrale zou wel zes uur lang zonne-energie kunnen opslaan. Zo zou de centrale ook elektriciteit kunnen leveren als de zon niet schijnt.

Solana gebruikt, zoals veel zonnecentrales, parabolische trogs. Dat zijn U-vormige spiegels die de zonnestralen focussen op een buis met vloeistof. Met die hete vloeistof wordt stoom gecreëerd om een turbine aan te drijven. Maar in Solana kan de hete vloeistof ook gebruikt worden om zout in tanks te smelten, waarmee de energie efficiënt kan worden opgeslagen. Wanneer de zon ondergaat, neemt het hete gesmolten zout de taak over van de trogs om de vloeistof te verhitten, om zo verder stoom te genereren.

De techniek wordt ook al in een beperktere vorm toegepast in de Gemasolar-centrale in Spanje. In Nevada is energiebedrijf SolarReserve momenteel ook aan het sleutelen aan een vergelijkbaar systeem.