Nieuwe kustlijn Hawaï doemt op tussen de lavadampen, maar wie is eigenaar van die nieuwe grond?

Photo News
Op Hawaï hebben de lavastromen van vulkaan Kilauea meer dan een kilometer nieuwe kustlijn gevormd in Kapoho Bay. Het Amerikaanse geologisch instituut USGS zegt dat de stroom nog altijd heel actief is en dat ze geen idee hebben wanneer de uitbarsting stopt. Ook hoeveel openingen met gutsende lava zullen verschijnen, is niet duidelijk.

De lava vernielde honderden huizen op weg naar de baai. In de Kapoho Crater verdampte ook het grootste zoetwatermeer van Hawaï toen het in aanraking kwam met de verschroeiende lava. Wanneer de lava afkoelt, blijft een ruw en verschroeid landschap achter met vlijmscherp vulkanisch gesteente.

De lava heeft al meer dan 20 vierkante kilometer grond bedekt met een bijzondere dikke korst van drie tot zes meter hoog. In het geteisterde gebied staan ook nog huizen waar de eigenaars niet bij kunnen omdat ze omringd zijn door rivieren van lava.

Photo News

Wie is eigenaar?

Maar van wie is die nieuwe grond nu? Nieuwe landmassa die ontstaat binnen het Hawaï Volcanoes National Park wordt federale grond, maar nieuwe grond in de baai buiten dat nationale park wordt eigendom van de staat Hawaï.  Eigenaars van onroerend goed dat overspoeld werd door lava, blijven eigenaar. De grond moet dan wel opnieuw worden opgemeten. 

Het schiereiland zal er alvast niet snel uitzien als de landbouwgrond die overheerst in deze regio van Big Island. Afhankelijk van het onder meer het weer kan er snel nieuwe begroeiing komen, maar het zal veel langer duren eer vruchtbare grond en groene regenwouden terugkeren.

Bekijk ook: