Nieuw-Zeeland verbiedt plastic zakjes

Nieuw-Zeeland zal volgend jaar plastic zakjes verbannen. Dat kondigde premier Jacinda Ardern vandaag aan. Winkeliers krijgen zes maanden de tijd om over te schakelen naar andere, milieuvriendelijke alternatieven.
AFP Nieuw-Zeeland zal volgend jaar plastic zakjes verbannen. Dat kondigde premier Jacinda Ardern vandaag aan. Winkeliers krijgen zes maanden de tijd om over te schakelen naar andere, milieuvriendelijke alternatieven.
Nieuw-Zeeland zal volgend jaar plastic zakjes verbieden. Dat kondigde premier Jacinda Ardern vandaag aan. Winkeliers krijgen zes maanden de tijd om over te schakelen naar andere, milieuvriendelijke alternatieven. “We schaffen plastic tasjes voor eenmalig gebruik (single-use plastics) af, zodat we beter kunnen zorgen voor onze omgeving.”

“Elk jaar gebruiken we honderden miljoenen plastic tasjes in Nieuw-Zeeland”, klinkt het. “Een berg van zakjes, die onze kwetsbare en prachtige kusten en zeeën vervuilt en grote schade aan het zeeleven aanricht, terwijl er goede alternatieven bestaan voor consumenten en bedrijven”, zei Ardern.

De premier zei dat ze een petitie voor een ban had ontvangen die door minstens 65.000 mensen was ondertekend. “Het is ook het onderwerp waar kinderen me het meest over schrijven”, aldus de premier.

"Groen imago"

Nieuw-Zeeland heeft, ondanks het groene imago, een van de hoogste percentages van afvalproductie van de ontwikkelde wereld. Jaarlijks worden zo’n 750 miljoen plastic tasjes, of zo’n 154 per persoon gebruikt.

De twee grote supermarktketens in het land hebben, net als verschillende grote bedrijven aangekondigd dat ze er naar streven om voor het begin van volgend jaar plastic zakjes te elimineren.

Wereldwijd hebben al meer dan veertig landen het gebruik van single use plastic tasjes verbannen. Bangladesh was het eerste land dat dat deed, in 2002. Onlangs maakte ook Chili bekend dat het, als eerste land van Latijns-Amerika, plastic tasjes gaat verbannen.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • karen de schutter

  Mie Vermeiren: ik zie uwe vent al let een handtas naar de bakker gaan :-o

 • emiel wouters

  Plastiek zakjes. Waarom niet beginnen met de plastiek flessen. Dat zijn de grootste boosdoeners. Maar daar zijn jullie niet tegen opgewassen he. Enkel de kleine gebruikers en fabrikanten treffen zodat de groten dit kunnen gaan fabriceren. Daar zijn de regeringen goed in. Dat zijn meer inkomsten voor de lobbymensen.

 • ingrid mertens

  Goed begin! België??

 • Mie Vermeiren

  Vraag maar eens 10cent; dan is het ineens niet meer nodig. Steek een paar textieltasjes in uw handtas en het is opgelost.

 • Lucien Mertens

  Bravo Nieuw Zeeland.