Nieuw-Zeeland getroffen door enorme bosbrand: al 2.000 hectare in de as gelegd, duizenden evacuaties

REUTERS
In Nieuw-Zeeland zijn door een enorme bosbrand al 3.000 mensen uit hun woningen geëvacueerd. Andere bewoners rond de stad Nelson op het Zuidereiland worden opgeroepen zich op een evacuatie voor te bereiden. 

De brand heeft al meer dan 2.000 hectare land binnen een straal van 27 kilometer is de as gelegd. Zowel mensenlevens als dieren en eigendommen lopen gevaar, waarschuwt Roger Ball van de plaatselijke civiele bescherming.

De brand brak dinsdagmiddag uit in Pigeon Valley. Daar moesten ongeveer 400 mensen hun huizen noodgedwongen verlaten. Gisteren werden in Wakefield, 25 kilometer ten zuiden van Nelson, rond de 860 woningen ontruimd. 

De brandweer gaat ervan uit dat de brand per ongeluk is ontstaan tijdens het omploegen van een weide.

Ongeveer 150 spuitgasten zijn ingezet om de vlammen te bestrijden. Vooral de hevige wind, die voor morgen is voorspeld, baart de brandweer zorgen. Volgens brandexpert Grant Pearce heeft het "erg hete, droge en winderige weer van de laatste maanden" het beboste gebied uitgedroogd en het brandgevaar vergroot.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.