Niet de VS maar wel Canada, China en Rusland voeren inefficiënt beleid om klimaatopwarming te beperken

Illustratiebeeld.
ANP XTRA Illustratiebeeld.
Niet het klimaatbeleid van Trump maar wel dat van China, Canada en Rusland kan ervoor zorgen dat de opwarming van de aarde afstevent op de catastrofale vijf graden tegen het einde van deze eeuw. Dat blijkt uit een studie die de klimaatdoelen van verschillende landen rangschikte.

Zelfs de lidstaten van de Europese Unie, die worden beschouwd als ijverige klimaatleiders, riskeren een opwarming van drie graden aan te tikken. Dat is het dubbele van de anderhalve graad die hen werd opgedragen in het akkoord van Parijs. 

Onder de grootste economieën ter wereld lijkt India het voortouw te trekken. Als het land de huidige trend voort kan zetten, is het doelwit van een klimaatopwarming van slechts twee graden haalbaar. Minder ontwikkelde landen zijn dan weer ambitieuzer ‘dankzij’ een gebrek aan elektriciteitscentrales, auto’s en fabrieken. Ook zij doen het goed. 

Industriële krachtpatsers

De industriële krachtpatsers zijn een derde categorie. Denk daarbij aan China, Saudi-Arabië, Rusland en Canada. Zulke landen stoten grote hoeveelheden koolstofdioxide uit zonder enige moeite te doen om die tot het minimum te beperken.

Bijschaven van maatregelen

Helaas is de fractie landen die zich volgens de berekeningen aan de voorgeschreven opwarming kan houden, veel kleiner dan de fractie die de streeftemperatuur overschrijdt. De VS behoren wel degelijk tot die eerste groep, ondanks het beleid van Trump.

De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications. Het doel van het artikel is om klimaatonderhandelaars voldoende te informeren, zodat ze hun maatregelen kunnen bijschaven.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  China maakt net wel grote sprong voorwaarts in groene energie. 1 voorbeeldje:Europa per jaar 2500 elektrische bussen en China slechts 2,5 X meer bevolking maakt 100000 per jaar.Maar iedere burger kan zelf ook veel veranderen.

 • Freddy De Vos

  Iedereen is verantwoordelijk! Elke mens kan her verschil maken, door milieubewust te leven. Maar we moeten dit samen doen!

 • rudy beernaert

  Hier is het zo, ze gebruiken het klimaat om burgers te belasten met taksen, wanneer men betaald gelijk in Antwerpen is uw diesel ineens een pak schoner geworden,vroeg of laat gaan ze hier wel eens de rekening gepresenteerd krijgen,en ik hoop zo rap mogelijk.

 • luc baken

  de enige doelstelling die china heeft is de concurrentie helemaal uit te schakelen en europa trapt er met open ogen in

 • Filip Desmedt

  Gelukkig hebben we nog de Vlaamse regering , die alles te samen met Groen recht trekt . Dankzij hun taksen en belastingen , gaan we toch een beetje de klimaat opwarming indijken , niet .... ????