Ngo's vragen olie-exploratie in Congolees natuurpark Virunga stop te zetten

AFP
Dertien ngo's, waaronder ook Belgische organisaties, hebben de Congolese overheid vandaag in een open brief gevraagd om de plannen voor olie-exploratie in het Virunga Nationaal Park, in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), stop te zetten.

Het Virunga Nationaal Park, dat in 1925 werd opgericht, ligt aan de grens met Rwanda en is het oudste nationale park in Afrika. Het beslaat bijna 8.000 km² en kent volgens Unesco een "uitzonderlijke" biodiversiteit met meer dan 200 zoogdiersoorten, waaronder bijvoorbeeld de berggorilla en de okapi.

Enkele oliemaatschappijen, waaronder het Britse SOCO en het Franse Total, kregen in de zomer van 2010 van de Congolese overheid concessies om op zoek te gaan naar olie in het Virunga National Park. Ondanks hevige protesten van de internationale gemeenschap en reacties van instanties zoals de UNESCO, de EU en ngo's, waaronder 11.11.11 en Greenpeace, blijven de olie-exploratieplannen bestaan.

De ngo's hebben nu een open brief geschreven aan de Congolese regering waarin ze onder andere vragen om "rekening te houden met de bezorgdheid die worden geuit (...) door lokale gemeenschappen in en rond het Virunga National Park, die worden geconfronteerd met het vooruitzicht van de olie-exploratie en exploitatie", meldt 11.11.11.

De brief werd op zaterdag 4 mei overhandigd aan Kabila en de betrokken Congolese ministeries.