Nepalees die 14 hoogste bergen in recordtijd beklom, zág de gevolgen van klimaatverandering

Nirmal Purja op de top van de Gasherbrum II.
AFP Nirmal Purja op de top van de Gasherbrum II.
De Nepalese bergbeklimmer Nirmal ‘Nims’ Purja bereikte de veertien hoogste toppen op onze planeet in nog geen zeven maanden tijd. Een fantastisch record, dat voor Purja wel overschaduwd werd door wat hij met zijn ogen moest vaststellen: de gevolgen van de klimaatverandering.

Purja verpulverde eind oktober het vorige record uit 2013 van de Zuid-Koreaan Kim Chang-ho die de veertien bergtoppen van minstens 8 kilometer hoogte in de wereld toen had bereikt in een periode van zeven jaar, tien maanden en zes dagen. Kim verbrak de eerste gemeten snelste tijd van de Pool Jerzy Kukuczka in 1987 met een maand en acht dagen. De 36-jarige Nepalees Nirmal Purja, een voormalige soldaat van de Britse Special Forces, klaarde de klus in amper 189 dagen of zes maanden en zes dagen. Zijn ‘Project Possible’ begon met de beklimming van de Annapurna 1 (8.091 meter, Nepal) op 23 april en eindigde met die van de Shishapangma (8.027 meter, Tibet) op 29 oktober.

Tijdens zijn expeditie vond Purja ook nog eens de tijd om collega’s te helpen redden, werd zijn zuurstof gestolen op de Lhotse en scoorde hij met zijn foto van de lange wachtrij op de Mount Everest. Maar wat hem helaas ook is bijgebleven, is dat hij met zijn neus op de gevolgen van de klimaatverandering werd gedrukt.

Deze foto van de lange wachtrij op de Everest ging viraal.
AP Deze foto van de lange wachtrij op de Everest ging viraal.

En Purja kan het wéten. Hij beklom de laatste jaren een aantal keer dezelfde pieken. Zoals de Dhaulagiri (8.167 meter) in 2014 en dus dit jaar. Hij moest vaststellen dat de gletsjer aan het smelten is. “Je ziet een groot verschil”, zei Purja aan CNN Sport. “Ook op de Everest zelfs, de Khumbugletsjer.”

Nog in 2014 deed Purja ook de Ama Dablam (6.812 meter) aan, en vorig jaar opnieuw. “In 2014 hadden we in kamp 1 nog sneeuw die we konden smelten en om op te drinken en om mee te koken. Maar in 2018 was het helemaal anders. We moesten liters en liters water uit het basiskampen meesleuren. Toen besefte ik dat dit niet aanvaardbaar is en wilde ik de mensen ervan bewust maken. De aarde is onze thuis en we moeten ze goed verzorgen.”

Project Possible:

Annapurna (23 april), Dhaulagiri (12 mei), Kangchenjunga (15 mei), Everest (22 mei), Lhots (22 mei), Makal (24 mei), Nanga Parba (3 juli), Gasherbrum (15 juli), Gasherbrum II (18 juli), K2 (24 juli), Broad Peak (26 juli), Cho Oyu (23 september), Manaslu (27 september), Shishapangma (29 oktober)

Bekijk ook: Levensgevaarlijk: klimmers schuiven aan op top van Everest

EPA
Nirmal Purja (midden) met enkele teamgenoten.
AFP Nirmal Purja (midden) met enkele teamgenoten.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Saerens

  Weer een zelfverklaarde wetenschapper die ons van alles komt wijsmaken waar hij uiteindelijk geen yota van kent, als dat zo is, ben ik ook een wetenschapper door te verklaren dat morgen de zon weer zal opkomen, zelfs achter de bewolking..........

 • Gino Denil

  Middelhoge wolken zoals altocumulus bestaan volledig uit waterdruppeltjes en komen voor tot op 6000 m hoogte, marc van de poel.

 • Ramon Simon

  Heel de wereld rondreizen om een berg te beklimmen, plus al het materiaal dat ervoor nodig is, dat is ook niet zo goed voor het klimaat.

 • marc van de poel

  Kijk, dit is nu perceptie kweken. Op 6000 meter hoogte blijft het steeds vriezen. Zowel zomer als winter. Dus hetgeen die uitzonderlijke atleet ons wijsmaakt, dat die gletsjers op die hoogtes smelten, is dus echt gebakken zever. Onder de 3-4000 meter zal in de zomer wel nu en dan een positieve temperatuur opgemeten kunnen worden, Boven de 6000 m dus nooit.

 • Peter Janssens

  Klimaatverandering: ok. Dat de mens hier de schuld van is: ok. Dat belastingen dit kunnen oplossen: niet ok. Dat de overbevolking de grote oorzaak is: taboe.