Nederlanders dienen klacht in tegen "krakkemikkige kernreactoren Tihange en Doel"

De kerncentrale van Doel.
anp De kerncentrale van Doel.
De Nederlandse actiegroep Stop Tihange gaat zaterdag 21 april bij de Belgische politie aangifte doen tegen de Belgische staat. Volgens de actiegroep wordt het leven van miljoenen mensen bedreigd door de "krakkemikkige kernreactoren in Tihange en Doel''. Ook schieten de verantwoordelijken volgens de actiegroep ernstig te kort in het nakomen van hun plicht om de veiligheid van de mensen in onder meer Nederland te waarborgen.

De Nederlandse actievoerders verzamelen zich op 21 april bij het politiebureau van Tongeren, waar ze om 14 uur een klacht indienen tegen de Belgische staat. Volgens de actievoerders heeft België weliswaar toegezegd de centrales in 2025 te sluiten, maar "er zijn zoveel mitsen en maren ingebouwd dat nóg langer openblijven van Tihange ook tot de mogelijkheden behoort", aldus Stop Tihange in een dinsdag verspreide verklaring.

Behalve in Tongeren zullen actievoerders uit ons land, Luxemburg en Duitsland ook aangifte doen bij politiebureaus in Brussel, Namen en Eupen. De aangiftes maken onderdeel uit van een Euregionale campagne voor de onmiddellijke sluiting van wat genoemd wordt "de gevaarlijke schrootkernreactoren''.

Behalve de Nederlandse actiegroep Stop Tihange doen aan de actie ook mee het Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie, de Belgische groepen Fin du nucleaire en Réveil anti nucléaire en Stop Tihange Deutschland. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sonia Lockkamper

  mijn man heeft er gewerkt en vind het veiliger en beter dan al die andere rommel

 • Jeroen De Schepper

  En waar zit de actiegroep "Stop Borsele"? Deze centrale is ouder dan D12/Th1. Of had het iets te maken met de aandelen in de Borsele van de klagende gemeenten?!?

 • Tom Faes

  De jokke is van elk onderwerp een specialist . Hij weet werkelijk alles.Over dit onderwerp zegt hij" omdat de boel versleten is en men daar in het verleden niets aan gedaan heeft mogen nu een paar miljoen mensen in gevaar gebracht worden ." ' t Ja jokke of dit een normale redenering is laat ik aan de specialisten of uzelf uiteraard.

 • vanaeken jokke

  Bij een eventuele ramp Gerry Cle moeten de regeringen de boel opruimen die verzaakten aan ONDERHOUD te doen ik denk niet dat NVA daar bij is.

 • Wim Hellemans

  en hun "eigen" centrale die ineens 20 jaar verlengd werd? beetje hypocriet! maar zonder kernenergie is t bruinkool = goed "fijn"stof voor onze kinderen, zonnepanelen is t cadmium in het milieu, windmolens = 2/3 tijd géén energie,... dus ....