Nederland wil gaskraan verder dichtdraaien, maar levering aan België verzekerd

ANP
De Nederlandse regering overweegt meer gas uit het buitenland te gaan importeren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat vandaag bekendgemaakt in een toelichting op het kabinetsbesluit om de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dicht te draaien. Dat moet het risico op aardbevingen verder beperken. De levering van gas aan België, Frankrijk en Duitsland blijft verzekerd.

Kamp laat de komende maanden onderzoeken "of een andere benadering van gaswinning mogelijk en wenselijk is waarbij meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd". Dan zou er minder gas uit het Groningse gasveld nodig zijn, maar wordt Nederland wel meer afhankelijk van buitenlands gas.

Gisteren lekte al uit dat de minister de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dichtdraait. "De veiligheid van de Groningers staat voorop. De gaswinning uit Groningen wordt zo ver als momenteel haalbaar is verminderd. Daarom besluit het kabinet voor 2015 tot een reductie naar 30 miljard kubieke meter", aldus Kamp. Die 30 miljard is 9,4 miljard minder dan aanvankelijk was vastgesteld. Het verder dichtdraaien van de gaskraan betekent een nieuwe tegenvaller van 1,2 miljard euro op de lopende begroting, aldus de minister.

Hij besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kubieke meter. Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is, hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Overcapaciteit en de milde winter maken dat er in de tweede helft van dit jaar nog maar 13,5 miljard kubieke meter gewonnen hoeft te worden om aan de zogeheten 'leveringszekerheid' (33 miljard) te kunnen voldoen.

Het Nederlandse zogenaamde laagcalorisch gas wordt gebruikt in delen van de provincies Antwerpen, Vlaams- en Waals-Brabant, Limburg en Henegouwen.

Henk Kamp.
ANP Henk Kamp.