Nederland start onderzoek naar impact plastic rommel op dieren in Waddenzee

Plastic balletjes op het strand van Schiermonnikoog, een eiland in de Waddenzee, die zijn aangespoeld nadat het vrachtschip MSC Zoe 270 containers heeft verloren in een storm.
ANP Plastic balletjes op het strand van Schiermonnikoog, een eiland in de Waddenzee, die zijn aangespoeld nadat het vrachtschip MSC Zoe 270 containers heeft verloren in een storm.
De Nederlandse Rijkswaterstaat gaat onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de dieren in de Waddenzee van de kleine plastic deeltjes die in het gebied terecht zijn gekomen nadat 290 containers van het containerschip MSC Zoe vorige week overboord sloegen. Het plastic is te klein om goed te kunnen worden opgeruimd. Vogels en andere dieren zien de plastic deeltjes mogelijk voor voedsel aan.

Het onderzoek wordt samen met wetenschappelijk instituut Waddenacademie uit Leeuwarden gehouden, meldde Rijkswaterstaat vandaag. Uit de resultaten moet ook duidelijk worden welke maatregelen nodig zijn om de Waddenzee beter te beschermen.

HDPE-korrels en piepschuim

De lading van de containers bestond voor een deel uit piepschuim en zogeheten HDPE-korrels, een grondstof voor de plasticindustrie. Deze plastics breken langzaam af en blijven dus lang in de natuur. In hoeverre dieren last krijgen van het plastic is nog niet helemaal bekend en is ook niet snel zichtbaar. Daarom richt het onderzoek van Rijkswaterstaat en de Waddenacademie zich op de langere termijn.

Bergingsbedrijf BDS uit Harlingen is momenteel op de Waddenzee bezig om twee containers te bergen. Om de containers naar Lauwersoog te kunnen slepen moest berger André Bostot twee keer toe op de containers springen om het sleeptouw vast te maken.
CAMJO media / Jaring Rispens Bergingsbedrijf BDS uit Harlingen is momenteel op de Waddenzee bezig om twee containers te bergen. Om de containers naar Lauwersoog te kunnen slepen moest berger André Bostot twee keer toe op de containers springen om het sleeptouw vast te maken.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Theo Striem

    270 containers van een schip hoeveel liggen er nog overal in zee ter wereld Alles voor de vooruitgang en de mensen zien niet hoe ze er op achteruit gaan

  • MYRTHE PASS

    Hebben ze die laatste container met een giftige lading aan boord al gevonden? Ik zou de haven, die de containers op het schip plaatste, ook vervolgen. Het is bewezen dat vogels en vissen het plastic op eten. En nu ligt er een overdosering van plastic in de zee. En wat met de gezondheid van de zeehondjes, die leven op de waddeneilanden?