Natuurpunt roept burgers op om hele maand vlinders te tellen

Een monarchvlinder.
REUTERS Een monarchvlinder.
Tussen 6 en 28 juli roept natuurvereniging Natuurpunt iedereen op om de vlinders in zijn tuin te tellen en de resultaten door te geven via vlindertelling.be. De vlindertelling wordt al voor de 13de keer georganiseerd en jaarlijks nemen duizenden Vlamingen deel. Voor het eerst wil Natuurpunt tellingen uitvoeren gespreid over een hele maand, zo laat de organisatie weten.

De extreme droogte van afgelopen zomer lijkt een groot effect gehad te hebben op onze vlinders en dat wil Natuurpunt verder onderzoeken. Voorlopig blijken vooral vlindersoorten die hun eitjes op brandnetels leggen (zoals kleine vos, landkaartje, dagpauwoog, atalanta en gehakkelde aurelia) het niet goed te doen. Andere soorten, zoals de warmteminnende koninginnenpage, verwacht Natuurpunt dan weer meer te zien. En bij lange warmere periodes kunnen er ook zeldzaamheden opduiken, zoals onlangs de steppeparelmoervlinder.

Voor het eerst een hele maand

Voor het eerst wil Natuurpunt tellingen uitvoeren gespreid over een hele maand. Zo hoopt Natuurpunt een nog beter zicht te krijgen op de vlinderpopulaties in Vlaamse tuinen. "De laatste jaren was het almaar moeilijker te voorspellen wanneer de vlinderpiek zou zijn", zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt. "Nu gaan we een hele maand tellen en zal die vlinderpiek daar zeker in vallen."

Deelnemen is eenvoudig: op vlindertelling.be staat een overzicht per kleur. Zo herken je makkelijk de juiste vlinder. Lukt dat niet, dan is er een herkenningsapp (voor iOS of Android) en staan tuinvlinderkenners paraat om te helpen.

Twee vlindertjes bij een distelbloem.
AFP Twee vlindertjes bij een distelbloem.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Vregels

  Ben ze al fanatiek in intensief aan het vangen zodat ik zeker niet steeds dezelfde meerdere keren ga tellen. Daarna spuit ik het ene vleugeltje groen en het andere vleugeltje rood met eco-lak en stop ze vervolgens in een plasticzak om ze op het einde van de maand weer los te laten. Dus ik doe trouw mijn burgerplicht en draag mijn steentje bij.

 • Jan Van Rompaey

  Hier vliegen er af en toe wat voorbij

 • Dan Midden

  tja, als men de burger de toegang ontzegt tot de producten die de buxusmot selectief bestrijden zal de burger met allesverdelger werken die dan ook alles verdelgt! Bij mij zijn er nog redelijk wat vlinders, ook omdat ik bewust brandnetels laat staan op een bepaalde plaats zodat de vlinders ook hun eieren kunnen leggen. Vlinderstruik trekt ze aan doch biedt ze geen broedplaats.

 • Richard Tolenaars

  Ik plant bewust bloemende heesters en planten zoals bijvoorbeeld de vlinderstruik en lavendel om de diertjes aan te trekken, maar om ze een maand lang te tellen is teveel gevraagd want er zitten er erg veel nu dus is onbegonnen werk, maar een dag of twee ga ik het wel doen.

 • eduard van herck

  gisteren nog de colibrivlinder gespot in mijn bloementuin.