Natuur en Bos neemt gas terug met kappingen

Geert De Rycke
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) neemt gas terug in het kappen van bomen in zijn eigen bossen. Het tempo waarin dat zal gebeuren wordt teruggeschroefd, net als de schaal. Dat zeggen Jeroen Nachtergaele, hoofd van de afdeling adviezen en vergunningen, en Stefan Borry, die de afdeling terreinbeheer leidt, zo melden de kranten van Het Mediahuis.

Het agentschap doet de bijsturing na aanhoudend protest van burgers die het grootschalige rooien ervaren als een verminking. "Vanwege de efficiëntie hebben we de jongste jaren soms grote kappingen in één keer doorgevoerd", zegt Borry. "De slinger is wellicht wat doorgeslagen. Wij begrijpen dat sommige ingrepen de bosbezoekers bruuskeren. Daarom zullen we vanaf nu geleidelijker te werk gaan."

Maar de kap als dusdanig staat niet ter discussie. Het ANB verantwoordt dat met als voornaamste argument de biodiversiteit. Een gevarieerder bos (meer verschillende soorten en leeftijden, open plekken) biedt meer levenskansen aan uiteenlopende diersoorten en is robuuster. Om die ­reden worden ook exoten als de Amerikaanse eik geveld. Het agentschap vindt voor die visie steun bij wetenschappers en bij een vereniging als Bos+.

Het ANB zal tegelijk zijn communicatie beter verzorgen om de ingrepen meer te duiden en verteerbaar te maken bij het publiek.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt Winkelmans

  Bosbouw en natuurontwikkeling is op lange termijn werken. Ik heb al hele mooie verwezelijkingen gezien. Ik denk dat het een groter probleem is dat er nog veel natuur moet plaats ruimen voor beton. Ps selectief kappen zal duurder zijn,dus achteraf niet komen zagen dat er zoveel geld naartoe gaat...

 • Luc Deprez

  Blijkbaar snapt Natuur en Boskap niet dat als je een gevarieerd bos wil je ook bomen van een hoge leeftijd nodig hebt en exoten. Als je vele bomen gaat kappen van zodra ze 100 jaar oud zijn, kun je nooit een gevarieerd bos bekomen (er zullen namelijk nooit geen bomen van 200 jaar of ouder komen). Elke boom slaat één of meerdere tonnen CO2 op die kunnen vrij komen van zodra de boom wordt geveld. Oudere bomen en sommige exoten nemen meer CO2 en fijn stof op en geven meer dieren voedsel L. Deprez

 • Paul Voets

  Snappen die pseudo bio ingenieurs er dan niets van ! bos is leven en zonder bos gaan we het niet lang meer overleven dat de slinger is doorgeslagen zal wel degelijk in hun hoofd zijn ! langs de andere kant heb ik een vermoeden dat al die bomen die de laatste 2 jaar zijn omgehakt in zowel bossen als langs de autostrades wel degelijk te maken hebbn met de biocentrales die opgestart zijn en waar er een enorme claim op ruste als de overheid geen vergunning zou geven !

 • Ramon Simon

  Amerikaanse eiken staan hier al meer dan 3 generaties. Die mannen die meer kapot dan iets anders. Bossen bestaan al miljoenen jaren, zonder ons lukt het ook. enigste dat ze moeten doen is paden vrijhouden, omgevallen bomen op de weg opruimen en bomen die een gevaar vormen kappen.

 • Johan Billiet

  misschien beter eens snoeien en kappen binnen hun personeelsbestand....uiteraard moeten die kappen, kappen, kappen...moeten toch hun bestaan rechtvaardigen...