NASA meet heetste maand ooit

afp
Nooit was een maand zo heet als de afgelopen maand juli. Volgens ruimte-organisatie NASA brak de zomermaand wereldwijd temperatuurrecords.

Volgens de NASA was de maand juli werelwijd 0,84 graden Celsius warmer dan de gemiddelde julimaand tussen 1950 en 1980, de referentieperiode. In 2011 en 2015 werden daarop de heetste maanden gemeten, maar die haalden het niet bij de recordmaand dit jaar die nog eens 0,11 graden warmer was. NASA is naast ruimtevaartorganisatie ook een wetenschappelijk instituut. Het toont ook aan dat de laatste tien maanden stuk voor stuk warmterecords braken vergeleken met de eerdere jaren. De records wijzend volgens NASA maar op één ding: "De aarde wordt warmer. Het is belangrijk om te zien wat dat voor de toekomst betekent."

Deze week komt ook het Amerikaanse meteorologisch agentschap National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) met weercijfers. Dat instituut had al voor juli veertien warmste maanden op een rij gemeten. Wetenschapper Kim Cobb zegt tegen persbureau AP dat het opvallend is dat er dit jaar een recordmaand werd gemeten, omdat El Niño net voorbij is. Behalve door klimaatverandering warmt de aarde ook tijdelijk op door dit weerfenomeen, maar daar had juli 2016 al geen last meer van moeten hebben.

Vorige week maakte het wetenschappelijk nieuwscollectief Bits of Science bekend dat de aarde dit jaar - net als in 2014 en 2015 - afstevent op een warmterecord. Volgens de organisatie gaat het niet om toevallige uitschieters, maar zijn de afgelopen recordjaren een voorproefje voor een warmere toekomst.

Een paard in Illinois wordt koel gehouden met een ventilator.
AP Een paard in Illinois wordt koel gehouden met een ventilator.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels