Na zes jaar voorbereiding begint Boyan Slat eindelijk aan grote schoonmaak van oceanen. Alles wat je moet weten over de grote plasticvanger

Testfase van de plasticvanger in Amerika, eerder dit jaar.
RV Testfase van de plasticvanger in Amerika, eerder dit jaar.
Morgen is het eindelijk zover. Na zes jaar begint de grote schoonmaak van de de oceanen met de plasticvanger die gelanceerd werd door de toen 18-jarige Nederlander Boyan Slat.

Degenen die zaterdag in San Francisco over de Golden Gate Bridge rijden of lopen, zullen hun ogen uitkijken. In de loop van de middag komt daar een bijzonder gevaarte voorbij: een honderden meters lange zwarte buis die naar open zee wordt gesleept. Het is de eerste plasticvanger van Boyan Slat, de jonge Nederlandse uitvinder die zich ten doel heeft gesteld het plastic in de oceanen op te ruimen.

Na jaren van voorbereiding gaat de grote schoonmaak nu echt beginnen. Het wordt de lakmoesproef voor de plannen van de 24-jarige Slat, die zes jaar geleden zijn idee lanceerde om afval in zee op te ruimen met lange drijvende armen. Het leverde hem een cultstatus op. Hij wist wetenschappers en sponsors aan zich te binden. Zijn groepje medewerkers groeide uit tot een professionele organisatie waarin miljoenen omgaan. Nu moet blijken of hij de hooggespannen verwachtingen kan waarmaken. De wereld kijkt mee.

Drijvende vuilnisbelt

Je hebt 11% van dit artikel gelezen
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joeri De clercq

  Iedereen kan met ideeën afkomen. Zoals deze winnaar hij heeft er ook letterlijke milioenen euro’s voor gekregen !

 • Robin Demey

  HDPE is geen metaal hé. Een plastic pijp dus. Maar dan van zeer hoogwaardige kwaliteit (zelfde als socarex).

 • paul van de velde

  Jaarlijks worden er duizenden miljarden uitgegeven aan bewapening, waarom moeten de oceanen, het belangrijksten op aarde door particulieren gezuiverd worden en niet door de landen? Het is zelfs schandalig dat de politiek hier niets voor doet.

 • ANNICK VEREECKEN

  Ik hoop dat het hem lukt. Ik duim.mee. commentaar geven is makkelijk.... hij doet er iets aan...

 • paul van de velde

  Ongelooflijk dat een privé persoon zich moet inzetten om de levensader van de aarde te redden terwijl er jaarlijks duizenden miljarden uitgegeven worden aan wapens. Ze zijn het niet waard om op deze planeet te leven, die politici die zich niets aantrekken van de aardvervuiling. En wanneer gaat de mens eindelijk stoppen met de bevolkingsaangroei? Elke mens die er bij komt is er één teveel, we vernietigen onszelf binnen de 500 jaar.