Na twee weken al 3.000 kilogram afval verzameld op Mount Everest

AFP
In amper twee weken tijd is al 3.000 kilogram afval verzameld op de Mount Everest. Op 14 april startte Nepal een 45-daagse opruimactie om onder de aandacht te brengen dat de hoogste berg ter wereld stilaan verandert in een vuilnisbelt.

De 45-daagse actie ‘Everest Cleaning Campaign’ startte op 14 april, het Nepalese Nieuwjaar. Bedoeling is om 10.000 kilogram afval te verzamelen dat door klimmers en toeristen werd achtergelaten op de Mount Everest.

Basiskampen

Volgens de krant The Hindu verklaarde de directeur-generaal van het Departement Toerisme in Nepal, Dandu Raj Ghimire, dat tot nu toe al 3.000 kilogram afval naar beneden werd gehaald. Hiervoor werden onder meer helikopters van het leger ingezet.

Het meeste afval wordt aangetroffen rond de basiskampen, maar ook de populairste route, de zuidcol, is vervuild. Het afval wordt achtergelaten door de honderden klimmers en sherpa’s tijdens hun tocht naar de top. 

Vier lichamen

Soms gaat het om bio-afbreekbaar afval, maar evengoed wordt er niet-afbreekbaar afval aangetroffen zoals bierflesjes, voedselverpakking en lege zuurstofflessen. Tijdens de opruimactie werden ook vier lichamen aangetroffen.

(Lees verder onder de foto)

AFP

Acht kilo afval per klimmer

Er zijn al eerdere acties ondernomen om de Everest, ook het dak van de wereld genoemd, proper te houden. Sinds 2014 is het verplicht voor elke klimmer om in totaal acht kilogram afval weer mee naar beneden te nemen. Dat is de hoeveelheid die elke klimmer naar schatting produceert tijdens een bergtocht.

“Het gaat met deze campagne niet om de verplichte acht kilogram, maar om al het afval dat effectief wordt geproduceerd”, zei Ghimire in The Kathmandu Post.

Wereldmilieudag

De opruimactie loopt nog tot 29 mei, de dag waarop de Nieuw-Zeelandse bergbeklimmer Edmund Hillary en zijn Nepalese berggids, sherpa Tenzing Norgay, in 1953 als eersten de top van de berg hebben bereikt.

Het verzamelde afval zal worden tentoongesteld in Kathmandu naar aanleiding van Wereldmilieudag op 5 juni. Nadien wordt het afval gerecycleerd.

AFP
AFP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Anthony Vandooren

    Zou moeten verboden worden de berg nog te beklimmen. Bende egoïstische vervuilers, denken maar aan 1ding, kunnen zeggen dat ze op de top gestaan hebben, sukkels