Mysterie rond roze sneeuw op Italiaanse gletsjer

De Presena-gletsjer bij Pellizzano in de provincie Trento.
AFP De Presena-gletsjer bij Pellizzano in de provincie Trento.
Wetenschappers onderzoeken de mysterieuze roze kleur van sneeuw van een gletsjer in de Italiaanse Alpen. De kleur wordt waarschijnlijk veroorzaakt door algen die de effecten van klimaatverandering zouden versnellen.

De herkomst van de algen op de Presena-gletsjer is nog onduidelijk, maar de roze kleur wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de algensoort Ancylonema nordenskioeldii. “De alg is niet gevaarlijk. Het is een natuurverschijnsel dat zich in het voorjaar en de zomer voordoet op de gemiddelde breedtegraden, maar ook aan de polen”, verklaarde de Italiaanse wetenschapper Biagio di Maio van het grootste onderzoekscentrum van Italië, Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR), tegenover persbureau AFP. 

De bewuste algensoort is ook aanwezig op Groenland, in een gebied waar het ijs smelt. IJs reflecteert normaal gesproken meer dan 80 procent van het zonlicht in de atmosfeer, maar de algen maken het ijs donkerder waardoor het meer warmte opneemt en sneller smelt. Door dat snellere smelten verschijnen steeds meer algen, wat een roze tint geeft aan de gletsjer op de 2818 meter hoge Gavia-pas. 

“Wandelaars en skiliften kunnen eveneens effect hebben op algen. Daarnaast proberen we ook het effect van andere fenomenen op de opwarming van de aarde te meten dan die door de mens worden veroorzaakt”, zegt di Maio nog.

Wetenschapper Biagio di Maio tijdens het bemonsteren van de roze sneeuw, gisteren op de Presena-gletsjer bij Pellizzano.
AFP Wetenschapper Biagio di Maio tijdens het bemonsteren van de roze sneeuw, gisteren op de Presena-gletsjer bij Pellizzano.
AFP
AFP3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • emiel wouters

    Zelf in Oostenrijk heb ik deze algen historie gezien. bij de beklimming van de Brettenspitze. Ja op 2500m en hoger kan je deze pracht allemaal vinden. Wat de natuur ons allemaal niet geeft he, Mooi om daar in te zitten en te bewonderen.

  • Nelis De Keyser

    Ik woon in de franse alpen, dat is hier overal zo hoor

  • Chris Cuyvers

    Dat verschijnsel was er over 35 jaar ook al! Dat is gewoon Sahara zand dat is overgevlogen met de windstreken!