Mogelijk binnenkort ook zonnepanelen op appartementen

Vandaag zijn zonnepanelen op appartementen juridisch erg ingewikkeld. Zo is het niet mogelijk de geproduceerde stroom van zonnepanelen op een appartementsgebouw te verdelen onder de bewoners van dat gebouw.
rv Vandaag zijn zonnepanelen op appartementen juridisch erg ingewikkeld. Zo is het niet mogelijk de geproduceerde stroom van zonnepanelen op een appartementsgebouw te verdelen onder de bewoners van dat gebouw.
Als het van N-VA afhangt kunnen ook de inwoners van appartementsgebouwen in Vlaanderen binnenkort eenvoudig profiteren van zonnepanelen op hun gemeenschappelijk dak. Dat meldt De Tijd vandaag.

Vandaag zijn zonnepanelen op appartementen juridisch erg ingewikkeld. Zo is het niet mogelijk de geproduceerde stroom van zonnepanelen op een appartementsgebouw te verdelen onder de bewoners van dat gebouw. Het is een van de redenen waarom in verstedelijkte gebieden minder zonne-energie wordt geproduceerd dan in de rest van Vlaanderen.

Conceptnota

Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) heeft een conceptnota klaar om de juridische drempels weg te werken. "Zo wordt het juridisch mogelijk en motiveren we Vlamingen meer om energie te delen binnen een bouweenheid. Dat maakt de investering in zonne-energie aantrekkelijker, zeker in verstedelijkte gebieden", zegt hij.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) reageert in De Tijd dat hij al werkt aan een aanpassing van de regelgeving. "Maar dat is heel technische materie en dat lukt niet van vandaag op morgen.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  Enkel Vlaanderen Maar wel ondertekenen is Belgie doelstelling is ook Belgie Ga kijken in hoofdstad of walonie zo weinig zonnepanelen

 • FRANK WILLEMS

  Wat me wel opvalt als men in de ronde van Frankrijk of Spanje over de daken vliegt met een helicopter er zo weinig zonnepanelen liggen.

 • Jan Lanclus

  en voor wanneer is dat dan wel?

 • Roger Duyssens

  De partij die België deed tegenstemmen voor een vermindering van de uitlaatgassen, komt nu met een voorstel. De partij die al de ganse legislatuur alle initiatieven voor een vermindering van uitlaatgassen en de vervanging van de versleten kerncentrales saboteert komt nu ergens met een voorstel in deze richting. Kan je nog hypocrieter en schijnheiliger zijn?

 • Sven Kerstens

  Er ging dit jaar ook een wet komen om ben je dak te delen. Zo kunnen mensen met een appartement een stukje dak huren van bvb iemand die teveel zonnepanelen kan leggen. Maar de politiek houd alweer niet zen belofte en heeft het drukker met nieuwe belgen binnen te laten die ons sociaal systeem en de hele ekonomie naar de vaantjes gaan helpen.