Ga naar de mobiele website
^ Top

Minstens helft van gassites in Vlaanderen verontreinigd

Photo News
Op minstens 65 van de 127 gassites in Vlaanderen is de bodem verontreinigd. Bedoeling is om die vervuilde gronden tegen 2027 te saneren. Voor de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM zou de kostprijs oplopen tot bijna 40 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) op een schriftelijke vraag van Open Vld-politica Gwenny De Vroe.

Vlaanderen telt nog heel wat plaatsen waar vroeger tanks met opgeslagen gas uit steenkool stonden. Op die sites ontstond vaak zware bodem- en grondwaterverontreiniging. De Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft 127 van dergelijke sites opgelijst. De meeste sites liggen in Oost-Vlaanderen (50), de minste in Limburg (9).

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe heeft opgevraagd, blijkt dat er tot nog toe op 65 plaatsen een verontreiniging is gevonden die moet gesaneerd worden.

"Het gaat meestal over verontreiniging met teer (minerale olie, benzeen, tolueen, ethylbenzeen, xylenen (BTEX), polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's)), cyanides en/of een ophooglaag met PAK's", stelt minister Schauvliege.

Op 30 locaties is nog verder onderzoek nodig, dus het aantal verontreinigde en te saneren sites kan nog oplopen. Bedoeling is alvast om tegen 2027 alle vervuilde gronden te saneren.

In de meeste gevallen draait OVAM zelf op voor die saneringskosten. Dat is op 80 locaties het geval. Voor OVAM worden de saneringskosten geraamd op 38,8 miljoen euro. "Voor de overige sites is er een saneringsplichtige zoals de gasfabrieksgroep en diverse lokale besturen", aldus Schauvliege.

Meer over5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jan van calenberg

  Bedrijven vervuilen, belastingbetaler betaalt sanering. Het is al meer dan 100 jaar zo. Bedrijven willen zelfs nog minder belastingen betalen want hun geld moet minstens 10% per jaar opbrengen.

 • Dominique Wullaert

  Burgemeesters en schepenen verdienen meer aan het bouwen dan het saneren.en ne minister wat ken die van saneren en milieu.50% percent van afgebroken fabrieken (klasse 1) in oost- Vlaanderen zijn al bebouwd en wel gesaneerd met een koffielepel.ik denk niet dat ze dat weer gaan afbreken

 • Dominique Wullaert

  De helft van de gronden van bodems die moesten worden gesaneerd zijn al bebouwd.dus laat ons niet betalen voor iets dat toch niet gedaan wordt.want iedereen die voor Milieu werkt is tegenwoordig doof en blind.geld is het enige wat telt.

 • Van Eersel Guy

  Door rekenen aan de eind verbruiker, hopla ze zitten weer in ons zakken

 • yodemannen yoyo

  Dus de kleine man mag belastingen betalen voor het gelach van de rijke vervuiler

Meld een bug