Michelle Pfeiffer in directiecomité milieuorganisatie

AP
Actrice Michelle Pfeiffer heeft zich aangesloten bij het directiecomité van de Environmental Working Group, een van de grootste milieuorganisaties van de VS. De EWA is gespecialiseerd in research en consumentenbelangen op vlak van giftige chemicaliën, landbouwsubsidies, openbare gronden en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De actrice is de eerste Hollywoodster die aan het hoofd komt te staan van de ngo in Washington, D.C..

De Environmental Working Group (EWA) doet onderzoek naar giftig chemicaliën die gebruikt worden in voeding, cosmetica, bij olieontginning en mijnactiviteiten. Vorig jaar draaide de ngo een omzet van 12,8 miljoen euro. EWA lanceert regelmatig consumentenhandleidingen over voeding, make-up en zonneolie en publiceert jaarlijks een lijst van groenten en fruit met de grootste hoeveelheid pesticiden.

Gevecht voor schoon milieu

"Zoals miljoenen anders ouders, vertrouw ik al jaren op de research van EWG om mijn familie giftige stoffen te helpen vermijden en een gezonder leven te leiden," aldus Pfeiffer (58) in een verklaring. "Nu, meer dan ooit, hebben we EWG nodig om het gevecht voor een schoon milieu te voeren in Washington".

Klimaatsceptisch regeringskabinet

De uitdagingen voor EWG zijn groot. Het kabinet van president-elect Donald Trump lijkt weinig interesse te hebben voor milieubeleid. Zijn minister van Handel komt uit de steenkoolsector, de minister van Transport heeft eveneens banden met de steenkoolindustrie, het hoofd van het EPA (Environmental Protection Agency) heeft nauwe banden met oliemaatschappijen en gelooft niet in klimaatverandering en de minister van Buitenlandse Zaken is een oliebaron. Trump zelf noemde de klimaatverandering in het verleden ook al een hoax.

Rex Tillerson, CEO van oliemaatschappij Exxon Mobil wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.
EPA Rex Tillerson, CEO van oliemaatschappij Exxon Mobil wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Hollywoodsterren voor het milieu

Pfeiffer is niet de enige Hollywoodster die zich inzet voor het milieu. Acteur Mark Ruffalo stichtte Water Defense, een ngo die proper drinkwater als een basisrecht voor iedereen ziet, en zette zich in voor de watercrisis in Flint, Michigan.

Leonardo DiCaprio bracht in oktober een documentaire over global Warming uit en 'Ghostbusters'-acteur Ed Begley Jr., die in het bestuur zit van de Union of Concerned Scientists (Unie van Bezorgde Wetenschappers), presenteert een webreeks over zijn huis op zonne-energie in Los Angeles.

Mark Ruffalo
Jonathan Short/Invision/AP Mark Ruffalo
Leonardo DiCaprio.
Brad Barket/Invision/AP Leonardo DiCaprio.