Menselijk haar ingezet bij strijd tegen olievlek

UNKNOWN

Een non-profit organisatie verzamelt haar van honderdduizenden mensen en dieren in om de olie op de stranden aan de Golf van Mexico op te ruimen. Menselijk haar neemt namelijk vier tot zes keer van zijn eigen gewicht aan olie op, het is dus ideaal om dit verwoestende goedje op te ruimen.

Vervuilde kust
De stichting Matter of Trust, geleid door Lisa Guatier, nam het initiatief voor de ophaling van menselijk haar als middel om de olie aan de kust op te ruimen. Ondertussen stuurden al meer dan
370.000 kappers hun afval op, daarnaast deden ook 100.000 dierenkappers en vele schaapscheerders hun donatie. Dit is goed voor een inzameling van 204.000 kilogram haar. Gautier liet dit transporteren naar opslaghuizen aan de Golf van Mexico. Vervolgens maakt de stichting hier matten van met panty's, deze worden dan gebruikt aan de vervuilde kust van Louisiana. Het spijtige is dat de gigantische matten van haar niet op zee kunnen gebruikt worden.

Tekort
De olieruimers gebruiken het liefst matten uit synthetische materialen, die zijn veel efficiënter, want ze kunnen tot vijftien keer van hun eigen gewicht opnemen, maar er is momenteel een groot tekort hieraan om de ramp te kunnen opvangen. Menselijk haar werd ook al gebruikt in 2007 om olie op te ruimen in de buurt van San Franciso na een lek. Gautier zamelt al tien jaar haar in voor dit doel. (ep)