Meet nu gratis de luchtkwaliteit in je straat met nieuwe app

De app ‘Belair’.
BELGAONTHESPOT De app ‘Belair’.
Wie een smartphone heeft, kan met een nieuwe app van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in realtime de luchtkwaliteit opvragen. "Belair" werd vandaag gelanceerd door Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Op elke locatie in België beoordeelt de app de actuele luchtkwaliteit en de impact op je gezondheid.

De VMM stelt in "Belair" de data van haar luchtmeetnet ter beschikking. De app interpreteert de aangeleverde waarden en zet die om in een BelAQI-luchtkwaliteitsindex. Zo krijgt de gebruiker meteen een cijfer tussen 1 en 10, die de impact van de actuele luchtkwaliteit op de gezondheid inschat.

De app kan ook voorspellingen doen op basis van de beschikbare informatie. Zo krijgt de gebruiker zicht op de belangrijkste parameters: stikstofdioxide (NO2), Ozon, fijn stof (PM10, PM2,5 en roet). 

De luchtkwaliteit is de voorbije 10 jaar verbeterd in Vlaanderen, maar de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie worden niet gehaald. "Er zijn bijkomende maatregelen nodig om die te halen", zegt Schauvliege. "Niet alleen van de industrie en de landbouw, maar ook van iedere Vlaming."

Het VMM wil met "Belair" correcte informatie ter beschikking stellen en verder sensibiliseren rond luchtkwaliteit

De app is beschikbaar voor Android en iOS.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido De hornois

  Je moet de commentaren eens lezen op Google Play Store deze app.wordt met de grond gelijk gemaakt, heb deze dan ook niet geïnstalleerd. Werk aan de winkel dus voor de ontwikkelaars

 • Hans Schoen

  Wat dan? Als het bvb slecht is. verhuizen?

 • DIRK RASSCHAERT

  Inderdaad, en we weten hoe "correct" die metingen verlopen! De luchtkwaliteit zal volgende week wel erg verslechten aangezien de wind uit het Oosten gaat komen (Ruhrgebied)! Dus wij maar milieutaksen afdokken voor een ander zijn vuiligheid. Oplossing : meetpunten langs de landsgrenzen zetten en meten welke smeerlappen langs deze weg ons land ingeblazen wordt waarvoor wij dan door de EU beboet worden!?

 • Stefaan Hemeleers

  Ik wilde de app wel eens downloaden, maar heb na het lezen van de reviews er toch maar van afgezien .. Blijkbaar helemaal niet (goed) getest en werkt voor geen meter ...

 • gert lans

  En wat is het nut hiervan ? Als de luchtkwaliteit slecht is stoppen met ademen zeker ?! Belachelijke uitvinding van de groene zeker !