Meer slaat giftig groen uit: vissen sterven en bewoners moeten maskers dragen

AFP
Het eens kristalblauwe water van het Ypacarai-Meer in Paraguay is helemaal groen uitgeslagen. Door een combinatie van gedumpt afval en onbewerkt afvalwater konden giftige algen welig tieren in het meer. De toxische algen deden zowat alle vissen sterven en verspreiden ook een ondraaglijke stank. De bewoners langs het meer zijn verplicht een masker te dragen. Het plaatselijke strand wel al afgesloten.

De giftige groenblauwe algen (ook wel blauwalgen of cyanobacteriën genoemd) hebben sinds hun ontdekking vijf maanden geleden aan het Ypacarai-Meer nabij Aregua in Paraguay een verwoestend effect gehad op het leven in en rond het meer. De bevoegde minister heeft al een milieunoodtoestand afgekondigd aan de populaire vakantiebestemming. Het strand rond het meer moest al gesloten worden.

Giftige dampen
Nu moet een grootschalige opkuisoperatie op gang komen. De minister benadrukte dat het daarbij noodzakelijk is om een rioolnetwerk uit te bouwen, anders zal het onbewerkte afvalwater problemen blijven veroorzaken. De groenblauwe algen gedijen vooral bij warm weer. Zowat de helft van de algen produceren giftige dampen die zelfs vee en huisdieren kunnen doden. De vissen in het meer zijn al massaal gestorven. Ook voor mensen is het effect niet miniem: het inademen van de dampen kan tot maagproblemen leiden. De bewoners rond het meer zijn verplicht maskers te dragen tegen de vreselijke stank.

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP