Ga naar de mobiele website
^ Top

Meer droogtes, insecten en overstromingen: wetenschap ziet toekomst somber in

Sprinkhanen storten zich op gewassen.
thinkstock Sprinkhanen storten zich op gewassen.
De Club van Rome schetst in een nieuw rapport met de naam '2052' een somber toekomstbeeld voor onze planeet, met meer droogtes, overstromingen en insecten. In de tweede helft van de eenentwintigste eeuw belooft het er niet beter op te worden. "De negatieve effecten zullen duidelijk zijn", schrijft auteur Jorgen Randers, een Noors econoom en toekomstonderzoeker.

"Het zeeniveau zal met een halve meter stijgen, het ijs aan de Noordpool zal elke zomer smelten en zowel landbouwers als vakantiegangers zullen door de extreme weersomstandigheden getroffen worden", zei Randers bij de voorstelling van zijn resultaten in Rotterdam. "Elk jaar stoten we dubbel zoveel broeikasgassen uit als bossen en zeeën kunnen opnemen."

Volgens Randers zal de uitstoot van broeikasgassen pas in 2030 haar hoogtepunt bereiken. Dat is te laat om de globale temperatuursstijging op 2 graden te begrenzen, hoewel die grens nog altijd beschouwd wordt als een aanvaardbare limiet.

Jorgen Randers
epa Jorgen Randers

Economie
Nog volgens Randers brengt de economie met haar continue groei het klimaat in gevaar. De onderzoekers berekenden dat de economie bovendien geen winst meer maakt, in vergelijking met de prijs van de milieuvervuiling. Het Bruto Nationaal Product (BNP) zou volgens hun berekeningen langzamer stijgen dan verwacht, omdat zowel de bevolking- als de productiviteitsgroei zal afnemen. In 2040 zal de wereldbevolking met 8,1 miljard haar hoogste punt bereiken.

 
Business as usual is geen optie als we onze kleinkinderen een duurzame planeet willen achterlaten
Ian Johnson

"Business as usual is geen optie als we onze kleinkinderen een duurzame planeet willen achterlaten", zei Ian Johnson, secretaris-generaal van de Club van Rome. "Er valt geen tijd meer te verliezen."

Eerdere waarschuwing
Het rapport verschijnt veertig jaar na het eerste grote onderzoek van de Club van Rome, waaraan ook Randers meeschreef. Al in 1972 waarschuwden de onderzoekers van de Club van Rome voor grenzeloze groei en voor milieuvervuiling.

Het ijs aan de Noordpool zal elke zomer smelten.
EPA Het ijs aan de Noordpool zal elke zomer smelten.
Meer over


Meld een bug