Meer dan veertig procent van de Europese bomen met uitsterven bedreigd

Benoit De Freine
Net iets meer dan 40 procent van de boomsoorten in Europa zijn met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit het eerste rapport met een ‘rode lijst’ van boomsoorten in Europa van het International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).

De organisatie uit Zwitserland heeft zo'n 454 boomsoorten op Europese bodem onderzocht, 42 procent daarvan zijn met uitsterven bedreigd. Voor de 265 endemische soorten, die alleen in Europa groeien, wordt 58 procent ernstig bedreigd. 

Volgens het rapport staan de bomen onder druk door overmatige houtkap, stedelijke ontwikkeling en invasieve plagen en planten. Craig Hilton-Taylor, het hoofd van de eenheid die de rode lijst samenstelt, zegt dat natuurbeschermers en de Europese Unie zich zorgen moeten beginnen maken. 

“Bomen zijn essentieel voor het leven op aarde, en Europese bomen in al hun diversiteit zijn een bron van voedsel en onderdak voor talloze diersoorten, zoals vogels en eekhoorns, en spelen een belangrijke economische rol", aldus Hilton-Taylor. Ook ziekten, ontbossing, veeteelt, veranderingen in het ecosysteem, bosbranden en toerisme dragen bij aan die druk, aldus het IUCN.

Tot de bedreigde soorten behoren de paardenkastanje, de wilde lijsterbes, en de Krimlijsterbes. De paardenkastanje wordt beschadigd door de bladmot, die zich van de Balkan naar de rest van Europa heeft verspreid. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Wellink

    Vreemd dat ik nergens de bron van dit artikel kan terugvinden. Overigens verbaast dit bericht me niet, gezien de ecocide die gaande is, waarbij enorme hoeveelheden bomen gekapt worden om opgestookt te worden in gesubsidieerde energiecentrales. Dat genereert heel veel Co2, terwijl de gekapte bomen juist veel hadden kunnen omzetten in zuurstof. Verder wordt er heel veel gekapt om het nieuwe en omstreden 5G netwerk mogelijk te maken. Bomen houden de straling tegen en sterven er door af.

  • Michel Jacobs

    Dat is niet verwonderlijk gezien Bos en Natuur aan nooit gezien tempo de volwassen beuken en eiken wegkappen.Met hen verdwijnen ook ganse paddenstoelenpopulaties zoals eekhoorntjesbrood,reuzenzwam eikhaas,russulas,pruikzwam,enz...enz... alsook grote delen fauna.Ondertussen is het niet zeker dat jonge beuken en andere soorten nog ooit gaan kunnen groeien.De collaps zal plotseling en ongenadig zijn.