Meer dan veertig Belgische organisaties slaan de handen in elkaar voor biodiversiteit

Gemeente Zwevegem
Meer dan veertig Belgische organisaties, waaronder natuurparken, milieuverenigingen, musea, overheden en universiteiten, slaan de handen in elkaar voor een gezamenlijke campagne voor biodiversiteit. Onder de noemer #SamenVoorBiodiversiteit wil de beweging duurzame productie- en consumptiepatronen stimuleren met het oog op de volgende COP Biodiversiteit van de Verenigde Naties in 2021.

De voorbije veertig jaar is volgens cijfers van het WWF zeker 60 procent van alle wilde dieren op aarde uitgestorven. Menselijk toedoen ligt vaak aan de basis: verstedelijking, industriële veeteelt en overexploitatie van hulpbronnen vernietigen de leefomgeving van veel dieren. Als er niets structureels verandert, zal in 2050 nog maar 10 procent van de natuur op aarde ongerept zijn, en dat is te weinig om de habitat van dieren en planten te beschermen.

Een veertigtal Belgische organisaties, onder meer universiteiten, ngo's, milieuverenigingen, dierentuinen en natuurparken, gemeenten en Waalse, Vlaamse en federale overheden slaan nu de handen in elkaar om de bescherming van de biodiversiteit te promoten. Samen vormen ze de beweging #SamenVoorBiodiversiteit.

Bedoeling is mensen aan te sporen tot gedragsverandering en duurzamere productie- en consumptiepatronen. Dat gebeurt met het oog op de volgende bijeenkomst van de Verenigde Naties over biologische diversiteit in 2021 in China, die "beslissend zal zijn", klinkt het. Verschillende organisaties die deel uitmaken van #SamenVoorBiodiversiteit zullen het Belgische standpunt tijdens die COP coördineren en verdedigen.

De communicatiecampagne, onder de noemer "Red de biodiversiteit, samen en nu", gaat vandaag/vrijdag van start, niet toevallig op de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Meer info staat op www.samenvoorbiodiversiteit.be, waar de beweging ook allerhande tips om de biodiversiteit te beschermen verzamelt. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Zolang de wereldbevolking blijft stijgen zal de biodiversiteit blijven afnemen. Positief is wel dat deze organisatie oppervlakte hebben waar ze biodiversiteit de vrije teugel kunnen laten. Alle beetjes helpen.

 • Geert Tamsyn

  Overbevolking is niet het probleem, wel overconsumptie. Het is veel gemakkelijker onze ecologische voetafdruk met 10 % te verminderen, dan de wereldbevolking met 1 %.

 • Tamzin Andersen

  Mensen aansporen zal niet veel helpen, belonen en bestraffen daarentegen is veel effectiever. Ik hoop dat overbevolking en geboortebeperking ook besproken wordt, want dat is de belangrijkste oorzaak van het verdwijnen van de biodiversiteit.

 • Bert Willems

  Top idee! Maar als je de 56 Belgische ministers niet mee hebt, kom je geen stap verder.

 • Jonathan Dekeyser

  Ik vrees dat wij, als Westerlingen, weinig kunnen doen om deze situatie drastisch te doen keren. De GROTE reden is de overbevolking. De natuur is niet te verslaan en zal ooit wel weerwraak nemen. De huidige Covid-19 crisis is hier een voorbode van. Enkele vooraanstaande wetenschappers hadden dit zien aankomen en voorspellen meer van dat. Spijtig voor onze kleinkinderen.