Meer dan 100 supermarkten ondergaan vandaag 'plastic attack'

Facebook/Plastic attack Belgium
In meer dan 100 supermarkten in 27 steden organiseren milieuorganisaties vandaag een 'plastic attack'. Klanten kunnen er hun inkopen uitpakken aan de kassa en het plastic afval achterlaten. "We willen in eerste instantie de supermarkten sensibiliseren", zegt mede-organisator Vanessa Debruyne. 

"We zijn niet tegen kunststof, maar de helft van alle plastic gebruiken we niet langer dan 20 minuten, hoewel dat materiaal honderden jaren kan meegaan."
In 27 voornamelijk Vlaamse steden zullen vrijwilligers van uiteenlopende milieu- en andere verenigingen zaterdag de actie in goede banen leiden. Die zorgen ervoor dat alle achtergelaten plastic-verpakking verzameld wordt. De achtergelaten afvalberg symboliseert het verpakkingsbeleid waartegen de "plastic attack" wordt georganiseerd. 

"In politieke kringen groeit de wil om statiegeld in te voeren, maar grote retailers houden dat initiatief tegen", klinkt het.

De helft van alle plastic gebruiken we niet langer dan 20 minuten, hoewel dat materiaal honderden jaren kan meegaan

Mede-organisator Vanessa Debruyne

In Gent trekken zowat 150 vrijwilligers al dan niet verkleed naar supermarkten. Een groep van 100 muzikanten trekt ook naar het Zuid. In Antwerpen concentreert de actie zich op de supermarkten op het Sint-Jansplein. Daar wordt gevraagd zoveel mogelijk beelden op sociale media te posten. In Oostende gaat de actie gepaard met een opruimactie aan het strand.

De deelnemende gemeenten zijn Brussel, Gent, Oostende, Antwerpen, Hasselt, Eeklo, Leuven, Brugge, Mechelen, Aalst, Geel, Hamme, Ieper, Lokeren, Kortrijk, Tongeren, Oud-Turnhout, Tienen, Kasterlee, Dendermonde, Zwevegem, Lommel, Genk, Temse, Sint-Niklaas, Bornem, Landen en Hannut.

Ook in het buitenland worden vandaag 'plastic attack'-acties georganiseerd.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Henninckx Terry

  In mijn kinderjaren,nam alleen de winkelier het in zijn handen,maar ja,dan waren er geen supermarkten,dan kon je asperges kopen uit een bak water,mosselen waren toen niet verpakt,en gesorteerd op grote,kwam die tijd maar terug.vlees kocht je gewoon bij de beenhouwer,zonder plastik verpakking.

 • romy verhove

  En waar gaat men het voedsel instoppen allemaal potjes meebrengen..Man we gaan terug naar de Middeleeuwen met joke shauvliege aan de kop .

 • eduard janssens

  De eerste die mij aanspreekt daarover zal zijn zaligheid krijgen.als je ziet hoeveel mensen het fruit en groeten bepotelen voor het in hun zakje steken ik wordt daar ziek van .Is dat Hygene iets dat ieder zijn handen gaat.

 • mich lee

  Thierry Vansweevelt, metalen deksel mogen NOOIT in de glascontainer. Die mogen wel in de PMD-zak.

 • marie-christine coussement

  de overheid heeft het voor 50 jaar allemaal laten gebeuren ,in mijn kinderjaren was niet zo veel plastiek,en het ging ook