Markt van zonnepanelen trok vorig jaar flink aan: nu al 4.000 voetbalvelden aan zonnepanelen in ons land

photo_news
De markt van de zonnepanelen is het voorbije jaar weer aangetrokken, blijkt uit cijfers van Apere, de Waalse organisatie die duurzame energie promoot. Vooral in Vlaanderen waren er opvallend meer nieuwe installaties.

Over heel het land kwam er in 2017 voor 264 megawattpiek (MWp) aan zonnepanelen bij, de helft meer groei dan in 2016. De meeste nieuwe installaties waren kleine, bij particulieren.

De meeste daarvan zijn op conto van Vlaanderen: 42.500 nieuwe installaties, goed voor 193 MWp. In Wallonië kwamen er 5.600 installaties bij (33 MWp) en in Brussel voor 5 megawattpiek.

Grootste groei in voorbije vier jaar

De groei in 2017 was daarmee de grootste in de voorbije vier jaar. Alles samen telt ons land nu voor 3.816 MWp aan zonnepanelen, goed voor een oppervlakte van vierduizend voetbalvelden, berekende Apere. Per inwoner komt dat neer op 336 Wp. 

Deze panelen leverden het voorbije jaar zo'n 3,2 TWh op, goed voor bijna 4 procent van de totale energieconsumptie in ons land. In 2016 was dat nog 3,7 procent van de totale behoefte.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nick de Anno

  En in de avond werken die allemaal niet....wat dan? Waarom moet ik dan centrales gaan betalen om die mensen stroom te geven? Want wat ze overdag opwekken wordt niet opgeslagen en is 100% overbodig. Je kan immers een centrale niet een paar uurtjes stilleggen zoals Dommelein beweert en even bij-schakelen is er ook niet bij. Dankzij die panelen gaan we straks alle elektriciteit moeten invoeren aan super-tarief! We worden armer en armer door de mensen die ze nu leggen.

 • Bob Boomer

  " Nu al 4.000 voetbalvelden aan zonnepanelen in ons land." Wel... dan wordt dit een gigantische berg aan schroot als de vervanging van die panelen zich aankondigt!

 • RONNY DE PETTER

  Ik heb mij 2jr geleden ook laten ompraten om 14 zp te plaatsen ,heb geen premies maar hoef wel 600 euro prosumententaks te betalen. Had ik het toen geweten !

 • Peter Sondeijker

  De Belgische overheid heeft een zeer slecht beleid mbt zonnepanelen. "Iedereen moet groen denken" Ondertussen wordt je gestraft als je het groene denken uitvoert! Je krijgt een boete als je zonnepanelen plaatst! Dat is toch absurt! Nog nooit zo'n slecht beleid gezien! Mensen laat je niet beduvelen met de zonnepanelen en doe GEEN investering hierin!

 • peter cornelis

  ze kunnen zeggen wat ze willen ,maar zonder subsidie,en met de prosumententarief is het geen rendabele zaak,