Maleisië onderzoekt illegale containers met plastic afval die uit België komen

Containers vol plastic afval in Maleisië (archiefbeeld).
EPA Containers vol plastic afval in Maleisië (archiefbeeld).
Het Maleisische ministerie van Milieu onderzoekt zeven illegale containers die uit België komen, en waarvan ze vermoeden dat er Nederlands plastic afval in zit. Dat heeft het laten weten aan het televisieprogramma De Monitor van de Nederlandse openbare omroep KRO-NCRV.

Woordvoerder Fabian Paardekooper van de Inspectie voor Leefomgeving & Transport (ILT) bevestigt dat er een onderzoek gaande is. Paardekooper: "Het gaat om plastic afval dat verscheept is vanuit Antwerpen. Een Nederlandse handelaar is hierbij betrokken. Die heeft voor de afvoer en verscheping gezorgd. Omdat het land van herkomst België is, zullen zij het onderzoek leiden. Wij werken hieraan mee."

Het Maleisische ministerie laat weten dat de containers geen vergunning hebben om verscheept te worden naar Maleisië. Wat het precies voor plastic afval is en of het vervuild is, wordt nog onderzocht.

Westerse landen sturen volgens het ministerie vaker illegaal plastic afval naar Maleisië onder het mom van recycling. Vermoedelijk omdat het goedkoper is dan verwerking in Europa. Het plastic wordt illegaal verbrand of gestort. De verwerking zorgt voor vervuiling van de lucht, het grondwater en de rivieren. 

In internationale media gaf milieuminister Yeo Bee Yin afgelopen voorjaar aan dat Maleisië niet gebruikt wil worden als dumpplek en dat het de containers terugstuurt op kosten van het land van herkomst.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martin Meuris

  Wij burgers brengen allerlei afval naar het containerpark om zogezegd "gerecycleerd" te worden, plastiek, hout, glas, metaal, elektro, enz, maar wat er nadien daarmee gebeurt dat weten we niet. Waarschijnlijk maken zich een aantal "bedrijven" rijk aan de "recyclering" of moeten we zeggen verzending naar derde wereld.

 • Henri Dederen

  Jaren hebben we alleen maar gehoord dat wij kampioen zijn in het inzamelen van PMD maar nooit werd hierbij vermeld dat de Aziatische landen de kampioenen waren in het verwerken ervan. En hoe zit het eigenlijk met de verwerking van batterijen en electrotoestellen?

 • Rosa De Pauw

  Inderdaad Christel, ze laten uitschijnen dat het Belgisch afval is maar het is enkel verscheept in A'pen in opdracht van een Nederlands recyclagebedrijf.

 • Patrick Weyers

  En dan maar veel betalen om dit afval te recyleren.

 • Christel Smet

  Ja lap B betaalt voor de gierigheid van een Nederlander want het is zijn troep die wordt verstuurd. Hopelijk geeft B de factuur door aan de afzenders.