Luminus bouwt drie windmolens in Geel

Foto ter illustratie: windmolens aan de E314 in Halen
Foto Mine Dalemans Foto ter illustratie: windmolens aan de E314 in Halen
Luminus heeft vandaag een overeenkomst getekend voor de bouw van drie windmolens op het bedrijventerrein Geel West. Om tegemoet te komen aan bezwaren van de buurtbewoners, engageert het energiebedrijf zich om te investeren in vier energieprojecten in basisscholen en parochiezalen in de gemeenschap.

De bouw van de windturbines - op de terreinen van Janssen Pharmaceutica, Boons en Transfurans Chemicals - zal starten in 2019. Samen zullen de windmolens met elk een totale hoogte van 189 meter jaarlijks 25.000.000 kWh groene energie produceren. 

Om de betrokkenheid van de lokale bevolking te vergroten, engageert Luminus zich voor energieprojecten in de deeldorpen waar de windmolens komen, Stelen en Punt. Het is de eerste keer dat het bedrijf bij de bouw van windmolens dergelijke extra projecten voor de plaatselijke gemeenschap doet.

Via een online platform konden de inwoners opmerkingen geven en suggesties doen. Daaruit zijn vier concrete projecten in twee basisscholen en twee parochiezalen gekomen. Zo maakt Luminus een sanitair gebouw van basisschool TOP@Punt in Punt energiezuinig met onder andere geautomatiseerde kranen en energiebesparende verlichting. Het hoofdgebouw van basisschool Kompas in Stelen krijgt dakisolatie en zonnepanelen die het volledige stroomgebruik van de school zullen dekken.

Burgemeester Vera Celis spreekt van een positieve samenwerking. "Aanvankelijk was er protest. Zeker in Stelen, waar al verschillende windmolens staan." Maar door het online platform, waarop Luminus communiceerde over bouwtechnische details van de windmolens zoals geluidsoverlast, slagschaduw en de bijkomende energieprojecten, zijn de inwoners volgens de burgemeester aan boord. "We hebben geen bezwaarschriften ontvangen."
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ferdinand Engelbeen

    Geert Tamsyn, CO2 filtering is technisch mogelijk maar duur, want kost een pak energie. Wordt dus nog nauwelijks toegepast en waar blijf je vervolgens met dat CO2?

  • Geert Tamsyn

    Geen CO2 in de lucht met CO2-filtering, en dat weet u ook, meneer Engelbeen.

  • Ferdinand Engelbeen

    Hoe meer windmolens, hoe meer groene stroom certificaten Luminus binnenrijft. Dat ze daar de plaatselijke bevolking mee paaien is één zaak, maar de rest wordt door de hele gemeenschap betaald via de elektriciteitsrekening. Daarnaast moet men (gesubsidieerde...) snelle gascentrales bouwen om stroom te produceren voor als er géén wind is. Netto véél méér CO2 de lucht in dan met kernenergie...