Luikse gemeenteraad stemt motie voor onmiddellijke sluiting Tihange 2 en Doel 3

BELGA
De gemeenteraad in Luik heeft gisteravond een motie gestemd die de onmiddellijke sluiting eist van de kernreactoren Tihange 2 en Doel 3. Reden is de "toename van alarmerende info", alsook de geplande kernuitstap tegen 2025.

De tekst werd aanvankelijk ingediend door gemeenteraadslid François Schreuer van het groen-linkse Vega. Na amendementen van andere fracties werd de motie gestemd in de gemeenteraad. Er wordt onder meer in gesproken van "de herhaalde waarschuwingen van onafhankelijke experts" om de kerncentrales langer open te houden. Zij vinden dat de "mogelijkheid van een ernstig nucleair ongeluk verre van verwaarloosbaar is". De tekst benadrukt ook dat er zeker een miljoen personen in de regio Luik zouden getroffen zijn.

Alle fracties spraken zich uit voor een kernuitstap tegen 2025, en de onmiddellijke sluiting van Tihange 2 en Doel 3, met uitzondering van de MR, die zich onthield. Fractieleidster Christine Defraigne pleitte eveneens voor het behoud van de geplande kernuitstap, maar vond dat hoorzittingen meer klaarheid moesten scheppen bij de gemeenteraad over deze "voldoende ernstige" kwestie. Eén liberaal gemeenteraadslid, Michel Peeters, stemde tegen. Hij verzekerde dat het niets te maken had met zijn job op het kabinet van premier Charles Michel.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  In Luik kiezen ze voor de veiligheid van mensen. 'Gelukkig' kiezen wij in Vlaanderen eerder voor geld dan voor mensen.

 • JAN krommentak

  morgen alle drie stilleggen , wilg hun eisen gewoon in al is het voor een paar weken we zullen eens kijken hoe ze gaan reageren als dat geen goeieke is voor de verkiezingen dan weet ik het ook niet meer , gewoon doen ! trek die stekker daaruit !

 • Marc Baeyens

  Heeft de Luikse gemeenteraad ook gestemd om het kostenplaatje door Wallonië te laten vereffenen ? Of rekent de PS er andermaal op dat de factuur naar Vlaanderen zal doorgeschoven worden ?

 • André Herbots

  De gemeenteraad van Luik heeft niets te zeggen over Doel.

 • Geert Tamsyn

  Over het energiebeleid niet veel, Jan Van Leive, over de veiligheid van de bevolking des te meer, en daar gaat het hier over.