Luchtvervuiling in Europa sterk afgenomen door coronalockdown

De lucht in Parijs was de voorbije 40 jaar nooit zo proper als vorige week, blijkt uit metingen vna Airparif.
Photo News De lucht in Parijs was de voorbije 40 jaar nooit zo proper als vorige week, blijkt uit metingen vna Airparif.
De luchtvervuiling in Europa is sterk afgenomen, vooral in grote steden waar een lockdown van kracht is. Doordat er minder verkeer is als gevolg van maatregelen tegen de coronacrisis zijn de concentraties stikstofdioxide (NO2) op sommige plekken gehalveerd.

Het Europees Milieuagentschap meldt dat op basis van metingen op 3.000 locaties verspreid over Europa. In Barcelona, Madrid en Lissabon zijn afgelopen week dalingen tussen de 40 en 55 procent geregistreerd. In Parijs was de lucht de voorbije 40 jaar nooit zo proper als de voorbije week, meldt Airparif.

De gemeten hoeveelheid stikstofdioxide in Milaan was de afgelopen vier weken een kwart lager dan een jaar geleden en in Rome daalde de hoeveelheid tot 35 procent. In het zwaar getroffen Bergamo werd vorige week 47 procent minder stikstofdioxide uitgestoten.

Blootstelling aan stikstofdioxide kan zorgen voor luchtwegklachten, astma-aanvallen en een verhoogd risico op infecties. Het is niet duidelijk of dit de toestand van mensen met het coronavirus verslechtert, aldus het agentschap in Kopenhagen. Daar is meer onderzoek voor nodig.

Lees ook:

Natuur herovert Venetië: helderblauw water, vissen en broedende eenden in het midden van de stad

INTERVIEW. Zelfs vooruitgangsoptimist Maarten Boudry (35) maakt zich grote zorgen: “De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn” (+)

Bekijk ook: Helderblauw water in kanalen van Venetië

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny Raes

  En wat met CO, CO2 en fijn stof? Dit kan je geen studie noemen.

 • Jan Mertens

  Dit gaat enkel maar over NO2. De hoeveelheid fijn stof is veel interessanter.

 • Emi De graeve

  conclusie ? We moeten anders gaan leven en het corona onheil is een uitstekende kans om daar lessen uit te trekken. Om te beseffen dat we op het verkeerde spoor zitten met economie, onderwijs, maatschappelijke toestanden enz... daar heb je enkel gezond boerenverstand voor nodig en geen dikke nekken van politiekers of economen.

 • Sven Styns

  De vervuiling wel samen met het aantal mensen