Luchtvervuiling in Europa neemt nog niet toe sinds versoepeling maatregelen

Beeld ter illustratie
Shutterstock Beeld ter illustratie
De Europese atmosfeermonitoringsdienst Copernicus (CAMS) ziet nog geen duidelijk signaal dat de luchtvervuiling in Europa toeneemt sinds de lockdownmaatregelen versoepeld zijn. Dat zegt de atmosfeermonitoringsdienst donderdag in een mededeling. 

De CAMS visualiseert actuele data over luchtkwaliteit en heeft de impact van de COVID-19-maatregelen gemonitord via een speciale microsite. Daarbij heeft de dienst nog geen duidelijke signalen gekregen van een toename in luchtvervuiling en een terugkeer naar het oude niveau. Dat is een verschil met bijvoorbeeld China, waar activiteiten en uitstoot alweer op het niveau zitten van voor COVID-19.

De dienst zag tussen januari en april in veel Europese gebieden een vermindering in vervuilende stoffen in de lucht. Dit ging samen met de introductie van strikte lockdownmaatregelen vanwege COVID-19.  "Nu de maatregelen soepeler worden, verwachten wij een groei te zien. Deze groei blijkt echter nog niet uit onze data. Er zit veel variatie in de oppervlakteconcentratie van vervuilende stoffen vanwege factoren zoals het weer en het blijft een uitdaging om veranderingen in vervuilingsdichtheid waar te nemen", zegt Mark Parrington, Senior Scientist bij CAMS.

Minder werkverkeer en transport

In Europa worden de maatregelen voorzichtig en progressief versoepeld, waardoor bijvoorbeeld werkverkeer en transport nog altijd minder is dan voorheen. "Dit is belangrijk omdat een aantal gezondheidsvoordelen, die we hebben ervaren tijdens de lockdown vanwege verbeterde luchtkwaliteit, permanent kan zijn", zegt Vincent-Henri Peuch, Director bij CAMS. "Een aantal doelstellingen op het gebied van de reductie van luchtvervuiling werd gezien als te ambitieus en zelfs contraproductief, maar is nu reëel en kan worden onderbouwd met bewijs. Met gebundelde krachten, zoals voorgesteld in het Europese Green Deal-initiatief, kan verandering gerealiseerd worden.”

Lees ook: 

De lucht boven China is weer even vuil als vóór corona (en Europa zal snel volgen)+

Anuna De Wever (18) en klimaatprof Jean-Pascal van Ypersele (63): “Wat wij tevergeefs voor het klimaat vragen, kan plots wel voor corona”(+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hans Andersen

    Wacht maar tot de vliegtuigen weer volop vliegen. Hopelijk heeft er dan iemand het verstand om de link te leggen en ziet men in dat het de vliegtuigen zijn die het meest verantwoordelijk zijn voor de luchtvervuiling.

  • Ronny Cuypers

    Is dit dan niet het bewijs dat vliegverkeer sterk verontreinigend is?