Londen laat vervuilende wagens nog meer betalen in ultralage-emissiezone

AFP
Londen krijgt vanaf 2019 een 'ultralage-emissiezone' die volgens burgemeester Sadiq Khan van de Britse hoofdstad de wereldstad met de strengste emissienormen moet maken. Sinds 2008 geldt in het grootste deel van Groot-Londen al een lage-emissiezone.

Vanaf 8 april 2019 zullen vervuilende wagens die het Londense centrum binnen willen, moeten betalen. Diesels van meer dan vier jaar oud en benzinewagens van meer dan dertien jaar oud zullen 12,5 pond betalen, en dat zeven dag op zeven, 24 uur op 24.

"De lucht van Londen is dodelijk en ik kan niet met de armen gekruist blijven toezien", aldus burgemeester Khan bij de bekendmaking van de 'ultra low emission zone' (ULEZ).

De Londense burgemeester Sadiq Khan.
Photo News De Londense burgemeester Sadiq Khan.

Bovenop tol

In februari kondigde Khan al een heffing aan die vervuilende wagens vanaf oktober zullen betalen. Die milieuheffing of 'toxic charge' van tien pond zal gelden voor alle wagens van voor 2006 die niet voldoen aan de Europese normen voor fijn stof. Die milieuheffing komt bovenop de tol van 11,5 pond die alle automobilisten moeten betalen die tijdens de week Londen binnenrijden.

Vanaf 2019 wordt die 'toxic charge' dus verscherpt en uitgebreid naar meer wagens. De zone zal nadien ook ruimer gemaakt worden dan enkel de binnenstad van Londen.

AFP
Getty Images