Lichten doven zaterdag opnieuw wereldwijd voor 'Earth Hour'

Keulen, net voor 'Earth Hour' in 2016.
REUTERS Keulen, net voor 'Earth Hour' in 2016.
Van het Empire State Building tot de piramides in Egypte, zaterdagnacht doven monumenten over de hele wereld opnieuw het licht voor een nieuwe editie van 'Earth hour'. 

Bedoeling is te mobiliseren tegen de klimaatverandering. In eigen land engageert onder meer de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB zich. Het Atomium staat voor het eerst niet op lijst van deelnemers.

'Earth Hour' werd in 2007 gelanceerd in Sydney, op initiatief van WWF. Ondertussen nemen meer dan 180 landen deel aan het initiatief, dat de bevolking wil sensibiliseren tegen de verandering van het klimaat, zeker nu de afgelopen drie jaren de warmste ooit bleken.

2016, Earth Hour in Sydney waar het ooit allemaal begon.
REUTERS 2016, Earth Hour in Sydney waar het ooit allemaal begon.

Om 20.30 uur lokale tijd doven honderden monumenten wereldwijd een uur lang de lichten. Onder meer de Eiffeltoren, de Opera van Sydney, de Big Ben, het Kremlin, de Akropolis, de wolkenkrabber in Hong Kong, de Burj Khalifa in Dubaï, de Sint-Pietersbasiliek, de Niagarawatervallen en het beeld van Christus de Verlosser in Rio De Janeiro doen een uur het lang licht uit. Het Atomium in Brussel neemt dit jaar niet deel aan Earth Hour, omdat er een concert gepland staat voor 50 jaar Expo '58.

'Earth Hour' gaat dit jaar over meer dan de opwarming van de aarde. De initiatiefnemers willen ook mobiliseren voor behoud van natuur en biodiversiteit. Momenteel komt in Colombia een team van experten van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) samen om een stand van zaken op te maken van de fauna, flora en bodems. 

Volgens het IPBES wordt de aarde geconfronteerd met een "massale uitsterving" van soorten, de eerste sinds de verdwijning van de dinosaurus ongeveer 65 miljoen jaar geleden en de vijfde op 500 miljoen jaar tijd.

AFP

"De natuur gaat op alarmerende wijze achteruit. Dat is even dringend en primordiaal als de strijd tegen de opwarming van het klimaat", zegt Marco Lambertini, secretaris-generaal van WWF. "Dat is waarom we het initiatief gebruiken om de biodiversiteit onder de aandacht te brengen."

In België verspreidde WWF in aanloop naar Earth Hour een cartoon met een politieke boodschap waarin de organisatie oproept biodiversiteit op te nemen in de klimaatplannen. WWF verspreidde daarnaast een feestkit; een pakket om een low-impactfeestje te vieren.

Ook in België nemen heel wat steden en gemeenten deel: onder meer in Brussel, Antwerpen en Mechelen gaat op verschillend plaatsen het licht zaterdag uit. De Brusselse MIVB dimt de lichten in 38 metro- en premetrostations tussen 20.30 en 21.30 uur. Dat is goed voor een energiebesparing van 1.000 KWh, of het equivalent van twee tot drie maanden elektriciteitsverbruik van een Brussels gezin.

BELGA6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Nols

  Dat gebeurt in Scherpenheuvel elke dag, de opbrengst hiervan is een equivalent van de helft van de burgemeester zijn maandloon, resultaat is wel dat dievenbendes vrij spel hebben maar omdat op te lossen werd de politie te paard ingeschakeld, en nee dit is geen zwans, dit is Vlaanderen 2018.

 • Frans Dedokker

  Wat een flauwe zever zeg..

 • Danny Dierckx

  Daar gaan we weer met die flauwekul pffffffffffff

 • Charles Petitjean

  Niet bij mij hoor.

 • edwig smeets

  nutteloze bezigheid hype.