Landbouwer uit Peru klaagt Duitse stroomreus aan wegens CO2-uitstoot

Der Fall Huaraz: Saúl gegen RWE - für die Menschen in Huaraz & globale Klimagerechtigkeit
Kort voor de aanvang van de klimaattop heeft een boer uit Peru de Duitse stroomreus RWE voor de rechter gedaagd. Door de CO2-uitstoot van de RWE-centrales is zijn huis in gevaar, argumenteert Saúl Luciano.

De klager eist 20.000 euro van het bedrijf voor de kost van veiligheidsmaatregelen tegen het smeltend gletsjerijs dat zijn huis bedreigt, als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat heeft de Duitse milieubeweging Germanwatch vandaag bekendgemaakt.

Het geëiste bedrag komt overeen met het aandeel van RWE in de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, aldus de milieuorganisatie. De klacht is ingediend bij een regionale rechtbank in Essen. Het zou voor het eerst zijn dat een Europees bedrijf aansprakelijk wordt gesteld door een slachtoffer van de klimaatopwarming.

RWE ziet geen wettelijke basis voor de klacht. Eerder al oordeelde het Duitse gerecht dat individuele bedrijven niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor algemene luchtverontreiniging. Het ging toen om een vonnis over milieuschade als gevolg van de uitstoot van zwaveloxide in heel Europa.

Saúl Luciano
Screenshot YouTube Saúl Luciano