Kritiek op overheidssteun energiecentrale: 2,2 miljard euro om "hout op te stoken"

De energiecentrale van Langerlo.
PHOTO_NEWS De energiecentrale van Langerlo.
"In plaats van steun te geven aan de oude steenkoolcentrale van E.ON in Langerlo zou onze Vlaamse regering beter de kaart trekken van echt duurzame energie zoals wind en zon", zegt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. "Deze energievormen zijn bovendien veel goedkoper dan dure biomassacentrales."

Sara Van Dyck, beleidsmedewerkster Energie van Bond Beter Leefmilieu (BBL), reageert met die woorden op het nieuws dat gisteren bekendraakte; dat de Duitse pelletfabrikant German Pellets de centrale in Langerlo van E.ON overneemt.

German Pellets gaat de centrale ombouwen tot een biomassacentrale, die jaarlijks 1,6 miljoen ton hout zal verbranden. Daarbij worden ook volledige bomen opgestookt. De pelletgigant verzekert zich daarbij van 2,2 miljard overheidssteun door middel van groenestroomcertificaten.

De milieugroeperingen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF betwisten vandaag in een persmededeling dat de verbranding van houtpellets zal leiden tot een wezenlijke daling van de CO2-uitstoot.

"De CO2 die bij de verbranding van de biomassa wordt uitgestoten, blijft nog decennialang aanwezig in de atmosfeer", zegt Sara Van Dyck van BBL. "Gedurende al die tijd draagt dit bij tot de klimaatverandering, terwijl onze CO2-uitstoot eigenlijk op korte termijn omlaag moet om de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar te houden." Bovendien zijn er onvoldoende garanties dat de ingezette biomassa duurzaam is en gaat het om een verouderde en inefficiënte technologie, zo vinden de milieu-organisaties.