Kreeft met Pepsi-tattoo wakkert ongerustheid over vervuiling aan

Het is nog onduidelijk hoe de "tattoo" op de poot van de kreeft kon belanden.
Karissa Lindstrand Het is nog onduidelijk hoe de "tattoo" op de poot van de kreeft kon belanden.
Vissers hebben voor de kust van Canada een bijzondere ontdekking gedaan. Ze troffen een kreeft aan met het rood-blauwe Pepsilogo op zijn schaar. Karissa Lindstrand, die deel uitmaakte van de crew aan boord van de vissersboot, was de eerste om de bijzondere kreeft op te merken.

De vrouw, die beweert twaalf blikjes Pepsi per dag te drinken, zegt dat ze het logo meteen herkende toen ze de kreeft op 21 november te pakken had. Hoe de “tattoo” op de schaar van de kreeft terechtkomt, is echter een raadsel. Sommigen vermoeden dat er mogelijk een blikje op de zeebodem lag en dat de kreeft “rond het blikje” groeide. Anderen denken dat een stukje Pepsiverpakking op de kreeft is blijven plakken. “Dit is voor mij het bewijs dat er veel afval in de zee is, als zoiets gebeurt met kreeften die we uit het water halen,” vertelt Lindstrand. De vrouw vist al vier jaar op kreeft, maar heeft nooit eerder zoiets gezien.

De ontdekking is erg verontrustend. Jaarlijks belandt vijf à dertien miljoen ton plastic in onze oceanen en bijgevolg ook in het dieet van zeevogels, vissen en andere organismen.

Recent ontdekten onderzoekers nog achttien ton plastic op een van de meest afgelegen plaatsen ter wereld: een onbewoonde koraalatol in de Stille Oceaan. De wetenschappers troffen er honderden krabben aan die geïmproviseerde schuilplaatsjes hadden gemaakt van flesdoppen, cosmeticapotjes en zelfs een poppenhoofd.

Kort nadien stelde een expeditie vast dat ook erg afgelegen stranden op de Noordpool ernstig vervuild zijn met plastic en nieuw onderzoek wees uit dat zelfs zeewezens die op extreme diepten in de oceanen leven, plastic in hun spijsverteringsstelsel hebben.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • william Masson

  een Hoax , de grootste zever blijft vanuit die wereldverbeteraars komen , ja er is vervuiling vooral door a een aantal landen buiten Europa die afval in zee dumpen. B de alternatieve transport o zo ecologisch via schepen op afgedraaide olie. Doe daar iets aan ipv zulke kul .

 • Sidney Stoffels

  Totaal idioot, afdruk van een blikje? Nog nooit een blikje Pepsi gezien waar letterlijk de tekening van een blikje Pepsi op staat, dus die theorie kan al niet. Vermoedelijk publiciteitsstunt of vrouw die van Pepsi wil in-cashen zodat ze haar 12 blikjes per dag gratis kan drinken op kosten van het bedrijf.

 • maxim vanderveken

  @ Mike Bemelmans, u vergeet blijkbaar 1 ding, wij de westerse wereld zijn de grootste vervuilers ter wereld! Na Amerika en China zijn wij Belgen de grootste vervuilers en als oplossing sturen we alles naar Afrika

 • Marc Van der Vloedt

  Ze hebben controle op uw vuilniszakken (geel, blauw, paars, roze) tot en met de ophaling.Wat daarna gebeurt moet je maar eens vragen aan de vele bedrijven die opgericht w(e/o)rden met medeweten en medezeggenschap van politieke dictators van het aangeprate milieuschuldgevoel.

 • Daniel Wouters

  Voor de restaurantsommelier je kan nu in plaats van Chablis,Pepsi aanbevelen bij de Canadese kreeft.