Komst van 'hittetijd' onafwendbaar als aarde 2 graden opwarmt volgens studie

REUTERS
Een groep klimaatwetenschappers waarschuwt in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences voor de komst van een zogenaamde 'hittetijd'. Als de aarde twee graden opwarmt is het kantelpunt bereikt: vanaf dan is er volgens hun studie  geen ontsnappen aan een "hothouse Earth".

Een internationaal team van onderzoekers ging na welke effecten een stijging van twee graden Celsius in vergelijking met de pre-industriële temperatuur zou hebben op tien natuurfenomenen zoals de permafrost in Rusland, de Zuidpool, methaanhydraten in de oceaan en het Amazoneregenwoud: allemaal systemen die op dit moment klimaatrampen afwenden doordat ze massaal broeikasgassen vasthouden of opnemen. Voorlopig nog. 

De onderzoekers beweren namelijk dat een temperatuurstijging van twee graden een domino-effect zal veroorzaken op elk van deze systemen die dan in plaats van de opwarming af te remmen, als een katalysator zullen beginnen werken. Waar ze nu nog de schade beperken, zullen ze dan meer broeikasgassen uitstoten dan ze opnemen. 

Belangrijker nog is dat we vanaf dan volgens deze studie machteloos zullen toezien. "Wij hebben op dit moment de touwtjes nog in handen maar wanneer we dat kritieke punt overschrijden, zal het ecosysteem transformeren van een vriend in een vijand", zegt een van de auteurs Johan Rockström. We zullen niets meer kunnen doen om de opwarming in te dijken, voorspellen deze klimaatwetenschappers. 

Gevolgen

De gemiddelde temperatuur op aarde zou in dit scenario stabiliseren op een vier- à vijftal graden warmer. Dat zou een zeespiegelstijging impliceren van tussen de 10 en 60 meter. De gevolgen daarvan zouden "catastrofaal" zijn. Grote delen op aarde zouden onbewoonbaar worden. Het enige "goede" nieuws - al kan je dat bezwaarlijk goed nieuws noemen - is dat de gevolgen pas duidelijk merkbaar zullen zijn na een of twee eeuwen. 

Op dit moment is de aarde gemiddeld één graad warmer als voor de industrialisering. De temperatuur stijgt ongeveer 0,17 graden Celsius per decennium. 
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Goris

  Ik ben er bijna zeker van dat we opwarming niet gestopt gaat worden. De meeste mensen zijn onwetend wat klimaat betreft of denken dat ze niet getroffen gaan worden. Er zit dan niets anders op dan ons aan te passen. En dat zal ook met veel geklaag en verwijtend naar vroegere machthebbers gaan. Maar.. het is onze eigen schuld.

 • Elke De Vos

  Zolang ik dat maar niet meemaak is het allang goed. Egoïstisch? Kan best zijn. Maar nog egoïstischer is het om vandaag de dag nog bewust kinderen op deze aardkloot te zetten, alleen maar om iets van zichzelf te hebben rondlopen.

 • Antonio Rinaldi

  Als ze naar mars kunnen reizen,waterstofbommen bouwen enz.dan kunnen ze ook zonnezeilen uitvouwen in de ruimte om het zonlicht te beperken op aarde en zo de opwarming tegen te houden,maar waarschijnlijk verdienen ze meer om niks te doen.

 • Marco Maerten

  Kirsten,de opwarming gebeurd parabolisch(=is in veelvouden),dwz dat de 2°c binnen 15 jaar bereikt is,als men nu niet per jaar de koolstofproduktie per 8% afbouwd. Men slaagt er amper in om er 0,5% per jaar af te bouwen..wat denkt u wat dit zal geven?

 • emiel wouters

  Hola kijken wij dan weer een seizoen bij, wintertijd zomertijd en hittetijd. of gaan we eerst hittetijd, zomertijd en dan wintertijd krijgen? Of ze gaan de wintertijd toch niet afnemen he. Dan kunnen we niet meer gaan skiën. De herfsttijd die mag we weg. Met al die regen, daar hebben we het al mee gehad ze. En in het zonnetje naar het graf van je dierbare gaan dat moet toch zalig zijn.