Klimatoloog pleit voor langer openhouden van enkele kerncentrales

Jean-Pascal Van Ypersele
photo_news Jean-Pascal Van Ypersele
"We houden best enkele kerncentrales langer open, op voorwaarde dat de veiligheid gegarandeerd is." Die opmerkelijke uitspraak doet professor Jean-Pascal Van Ypersele, voormalig vicevoorzitter van het VN-panel van klimaatexperts IPCC, aan de vooravond van de internationale klimaattop in een interview met De Zondag.

Momenteel is België niet gewapend om een sluiting in 2025 op te vangen, vindt Van Ypersele. "We hebben veel tijd verspeeld. (...) Ik ben geen voorstander van nucleaire energie, maar de bestaande centrales zijn nu eenmaal de goedkoopste bronnen. Ik zie dat anderen pleiten voor gascentrales in de transitiefase, maar gas is een fossiele brandstof en dus vervuilend."

Indien de kerncentrales langer openblijven, moet aan de uitbater wél een hogere nucleaire rente gevraagd worden, zegt de klimaatwetenschapper. "Die moet dan geïnvesteerd worden in alternatieve energiebronnen."
Hij neemt in het interview verder het beleid van de Vlaamse en Belgische politiek op de korrel. "Men wil tachtig procent minder uitstoot tegen 2050. Ik kan daar duidelijk over zijn: dat is niet genoeg. Het regeerakkoord is frustrerend om te lezen. Ik begrijp de regering niet. De gevolgen van de klimaatopwarming zullen dramatisch zijn voor Vlaanderen, meer dan voor Wallonië. En toch doet men zo weinig", hekelt Van Ypersele. Hij vindt het naar eigen zeggen spijtig dat een welvarende regio zo weinig ambitieus is. "Wat gaat men dan verwachten van landen met minder technologie, middelen en geweten?"

De professor bevestigt tot slot dat hij, wellicht in 2022, een nieuwe gooi wil doen naar het voorzitterschap van het IPCC. "Ik kén de politiek, ik kén de moeilijkheden waarmee de politiek worstelt. Bovendien vind ik niet dat de huidige voorzitter (de Zuid-Koreaanse professor Hoesung Lee, nvdr) goed werk levert. Ik denk dat ik het beter kan", klinkt het.
145 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  "Op voorwaarde dat de veiligheid gegarandeerd is". Die voorwaarde is dus niet vervuld, binnenkort krijgt België een veeg uit de pan van Europa, omdat ons land er maar niet in slaagt het kernafval op een veilige manier te stockeren. In Dessel staan sinds jaar en dag duizenden vaten nucleair afval te lekken.

 • Dominique Reculé

  De beslissingen die genomen worden, zijn ongetwijfeld van onschatbare waard en essentieel, voor ons toekomst en klimaat.

 • william Masson

  Het reële groene energie aandeel (echte, geen omgezette grijze) bedraagt 4.03% wereldwijd. Zonder nucleair en nieuw uit te vinden technologieën geraak je niet want vandaag word de rest geproduceerd nucleair ,afval, psuedo groen (biobrandstof zeer nefast, steen en bruinkool en gas.

 • raf peeters

  Wat je vooral niet leest dat is de houdbaar datum van windmolens,wel na ten laatste 20 jaar zijn ze op,door draaien komen op termijn scheuren in de installatie en dienen ze vervangen,ecologisch,vergeet het ,hoeveel CO2 laten die na bij productie en dan na de productie ,weet iemand hoeveel olie zo'n tandwielkast heeft.Ja ja zeer groene stroom ,wat een klucht en wat ze mensen wijs maken.

 • DIRK VANDEWALLE

  wie hier pleit voor 100% groen electriciteit kan best een grote voorraad kaarsen aanleggen - dit is onrealistisch net als het zinloos ambitieus klimaatplan van de EU -duizenden miljarden gaan besteed worden om Europa tegen 2050 stikstofvrij te maken en daartussen zullen duizenden miljarden zitten die weggegooid geld waren -denk aan de groencertifcaten voor zonnepanelen