Klimatoloog na publicatie VN-rapport: “Het is hoog tijd om wakker te worden”

Jean-Pascal van Ypersele
photo_news Jean-Pascal van Ypersele
"Het is de hoogste tijd om wakker te worden en de door het IPCC voorgestelde maatregelen in de praktijk te brengen." Dat zegt klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele op RTBF-radio, na de publicatie van het speciale VN-klimaatrapport van experts over het gebruik van land.

"Het bewustzijn is er. Boeren geven zich steeds meer rekenschap van de ernst van extreme gebeurtenissen en van de effecten van klimaatverandering op het dagelijks leven, gezondheid, landbouw... Die landbouw maakt zowel deel uit van het probleem als van de oplossing. We moeten ons rond de tafel zetten om na te gaan hoe de landbouw kan bijdragen aan deze strijd tegen de opwarming van de aarde door de doelstellingen van duurzame ontwikkeling te respecteren", zei de voormalige vicevoorzitter van het panel. 

Het rapport benadrukt dat de manier waarop we land bewerken op wereldniveau moet wijzigen willen we tegen 2050 de 10 miljard mensen kunnen voeden die de wereld zal tellen. "Klimaat en voedselzekerheid, de twee zijn nauw met elkaar verbonden. Het IPCC herhaalt dat al zo lang", betreurt Van Ypersele.

Voedselproductie

Uit het 1.200 bladzijden tellende rapport blijkt dat tussen 25 en 30 procent van de totale voedselproductie wordt verspild terwijl ongeveer 820 miljoen mensen honger lijden. "De cijfers zijn schokkend en we hebben de middelen om dat te voorkomen. Waar wachten we nog op?", zegt Van Ypersele. "Het IPCC stelt oplossingen voor, maar de politieke wil om op te treden is onvoldoende."

"De mobilisatie in België en in Europa toont aan dat het publiek erg aandachtig is voor de manier waarop de politiek met deze kwesties omgaat. Als slechts lauwe programma's worden aangekondigd, zal de bevolking blijven demonstreren. De vastberadenheid van de jongeren is groot en er staan al manifestaties gepland voor volgend jaar", zegt de klimaatspecialist, die momenteel in Lausanne is voor een top over klimaatstakingen. Hij herinnert onder meer aan de oproep voor een grote manifestatie op 20 september.

Over de klimaatsceptici en de critici voor de klimaatprotesten van jongeren zegt Van Ypersele dat dit "mensen zijn die liever niets doen voor het klimaat, met ongepaste argumenten om hun gebrek aan actie te rechtvaardigen". "Laten we luisteren naar de jonge mensen en proberen te zien wat mogelijk is. Hun eerste boodschap is 'Luister naar de wetenschappers', ik kan het daar alleen maar mee eens zijn", besluit Van Ypersele.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Steenssens

  De man heeft een klein beetje gelijk maar de globalisatie waar wij in 2.002 zou hard tegen protesteerden is de turbo van de opwarming - 1 container gemiddeld netto heenreis 500 L brandstof : een mega bootje met 25.000 c. reken uit -dramatische omwenteling met als enige schuldigen politici en hun donateurs de actionairs en multinationals

 • Christophe Vandepoel

  Achja, wetenschappers voorspellen toch ook dat het eraan zit te komen dat nog eens een supervulkaan zal uitbarsten. Dan is alle moeite voor het klimaat toch een moeite voor niets.

 • ann Van Damme

  Het klimaat verandert en dat niet alleen door toedoen van de mens. Als we het tempo dan toch een klein beetje willen remmen dan moeten we niet alleen de overbevolking tegen gaan, maar ook streven naar een duurzame economie. Een economie die er is voor het volk en niet zoals nu het volk in dienst van de economie.

 • Jef Staepelaere

  JP slaat hier één balletje mis. Als je veel rapporten leest, ook tussen de regels, mogen we blij zijn als er nog bevolking is tegen 2030. Zeker geen 10 miljard tegen 2050.

 • Ferdinand Engelbeen

  Klimaatspecialist JP Van Ypersele, die elk debat met sceptici weigert, nadat hij flink op zijn bek ging in een debat voor RTL... Die op slinkse wijze een open meeting met sceptici aan de VUB saboteerde, zo sterk zijn zijn argumenten... 30% van het voedsel in Afrika gaat overigens verloren door gebrek aan koeling, dus elektriciteit. Geef die mensen stroom, desnoods uit kolencentrales en dat probleem is opgelost...