Klimaatwet moet nog verschillende parlementaire klippen passeren

Klimaatactivisten houden de wacht in de buurt van de Wetstraat om druk te zetten.
EPA Klimaatactivisten houden de wacht in de buurt van de Wetstraat om druk te zetten.
Vandaag staat in de Kamercommissie voor de wijziging van de grondwet de bespreking geprogrammeerd van het artikel 7bis. Dat artikel wordt door de klimaatactivisten naar voren geschoven als de basis voor een robuust klimaatbeleid. De goede afloop blijft echter hoogst twijfelachtig: om de grondwet te wijzigen en nadien een bijzondere wet goedgekeurd te krijgen, heb je nu eenmaal een heel brede steun nodig in het parlement.

De discussie over de bijzondere klimaatwet draait al enkele maanden in de Kamer. De voorzet kwam van een reeks academici, die een voorstel hadden neergeschreven. Daarin staan doelstellingen die tegen 2030 en 2050 gerealiseerd zouden moeten worden, maar onder meer ook een intensievere samenwerking tussen de verschillende ministers die bevoegd zijn voor Klimaat, de oprichting van een interfederaal klimaatagentschap en de organisatie van een jaarlijkse klimaatdag in april.

Dat voorstel werd met enkele aanpassingen als concreet wetsvoorstel in het parlement ingediend door een reeks oppositiepartijen én door de MR, de partij van premier Charles Michel. Aan Vlaamse zijde was echter meteen duidelijk dat de voormalige 'Zweedse partners' N-VA, CD&V en Open Vld niet warm liepen voor de wettekst. De MR blaast geregeld warm en koud over het thema, maar loopt zeker niet over van enthousiasme.

EPA

Scherp advies
De Raad van State kwam enkele weken geleden met een bijzonder scherp advies over de tekst, al schoof het rechtscollege zelf een aantal pistes naar voren om aan de verzuchtingen tegemoet te komen - een opvallende demarche. Een van die mogelijkheden was een paragraaf toevoegen aan artikel 7bis van de grondwet. 

Die paragraaf schrijft voor dat overheden samenwerken aan een doeltreffend klimaatbeleid overeenkomstig de doelstellingen, beginselen en modaliteiten die vastgesteld zijn in een bijzondere wet - de klimaatwet dus.
Socialisten, groenen en andere oppositiepartijen kondigden meteen aan die piste te willen bewandelen. Vorige week drongen de jongeren van Youth for Climate en het Klimaatpanel er bij de parlementsleden op aan die grondwetswijziging goed te keuren. Sinds eergisteren zetten activisten die eis kracht bij in de buurt van het parlement.

Photo News

Tweederdemeerderheid in plenaire
Het punt staat deze ochtend geprogrammeerd in de Kamercommissie voor de herziening van de grondwet. In de commissie volstaat het dat een gewone meerderheid zich achter de tekst schaart, maar in de plenaire vergadering moet het voorstel een tweederdemeerderheid krijgen. In de commissie hangt het er met andere woorden van af hoe de MR zal stemmen om te zien of het verhaal nog een waterkans maakt. De Franstalige liberalen kondigden gisteren effectief aan het voorstel te zullen steunen. Maar in de plenaire Kamer haalt het voorstel normaliter geen twee derde: N-VA, CD&V en Open Vld zullen zoals verwacht tegenstemmen, net als Vlaams Belang en Vuye & Wouters.

Mocht de wijziging alsnog groen licht krijgen, dan moet de tekst ook nog het akkoord van de Senaat krijgen. De wijziging van de grondwet moet immers ook nog door de afgeslankte Hoge Vergadering passeren, met eveneens een tweederdemeerderheid.

BELGA

Kous nog niet af
Maar dan is de kous nog niet af. Artikel 7bis zou met de toegevoegde paragraaf de samenwerking tussen de overheden rond klimaatbeleid verankeren, maar verwijst ook naar een bijzondere wet die nog niet is goedgekeurd. En om die goedgekeurd te krijgen, ligt de lat nog wat hoger. Een bijzondere wet heeft immers niet alleen de steun nodig van een tweederdemeerderheid, maar moet bovendien ook zowel aan Nederlandstalige als Franstalige kant de helft van de stemmen krijgen. 

Dat wordt volgens het huidige gesternte een quasi onmogelijke opdracht aan Vlaamse kant. Bovendien moet ook een bijzondere wet nog langs de Senaat, met dezelfde bijzondere meerderheid.

BELGA
Photo News26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk de smet

  wat een cinema van deze regering van lopende zaken,eens de verkiezingen voorbij kunnen ze opnieuw op straat komen met hun tent,hoe dom de jeugd is ,dat is nu wel bewezen

 • Paul Verbeeck

  Bijna verkiezingen , ze doen alles om stemmen te ronselen .Als je later nog wat van je loon en spaargeld wil overhouden , denk dan maar na in mei , want dit gedoe gaat betaald moeten worden door de werknemer . Aan de grote kapitalen gaan ze niet raken , want een politieker leeft op een even grote voet (loon) als de grote heren en als men deze raakt , maken ze kans dat ze geld mislopen .

 • Peter Janssen

  Zouden wij niet beter een referendum eisen zodat ook de 11 miljoen belgen hun mening over klimaattaksen mag geven ipv die paar groene idioten die geen idee hebben waarover ze het hebben?

 • marcel mampaey

  Roger Duyssens wat u verteld zijn nonsens dat de Vlamingen de grootste willen zijn dan moet u mij eens uitleggen waarom een WAAL minder stemmen nodig heeft voor een volksvertegenwoordiger dan een Vlaming .en met te splitsen heeft ieder zijn eigen verantwoordelijkheid.

 • ronny steurbaut

  gisteravond ineens een andere woordvoerster gezien en ook een oudere groep mensen , anuna ?? niet te zien plots , haar actie gekaapt door de achterliggende organisatoren ? zoals groen en green paece ?