Klimaatvoorstellen industrielanden ontgoochelen Europa

Eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas
UNKNOWN Eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas

Uit een opiniepeiling blijkt dat meer dan zestig procent van de Belgen en de Europeanen klimaatverandering één van de meest zwaarwichtige problemen van deze tijd vinden. Enkele dagen voor aanvang van de klimaatconferentie in Kopenhagen tonen de Europese beleidsmakers zich echter ontgoocheld over de engagementen van de overige industrielanden.

"De laatste voorstellen van industrielanden om hun uitstoot te verminderen zijn zeer ver verwijderd van de vereiste ambitie. Ik roep deze landen op om hun zwakke aanbod te versterken", verklaarde eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas.

CO2-uitstoot tot 40 procent beperken

Om de opwarming van de aarde tot twee graden Celsius te beperken, zou de geïndustrialiseerde wereld de CO2-uitstoot met 25 tot 40 procent moeten indijken tegen 2020. Met wat nu op tafel ligt zou de uitstoot slechts met 13,3 procent verminderen. In vergelijking met referentiejaar 1990 zou de Amerikaanse inspanning bijvoorbeeld slechts een reductie van drie procent opleveren.

De Europese Unie wil haar inspanning optrekken van 20 naar 30 procent indien de andere industrielanden gelijkaardige inspanningen leveren. Dan zou de reductie van de wereldwijde uitstoot ruim 17 procent bedragen. Maar dat lijkt op dit moment weinig waarschijnlijk. "Wij zijn ver verwijderd van mogelijkheid voor de Europese Unie om de inspanning naar 30 procent te tillen", stelde Dimas.

Vandaag publiceerde de Commissie een opiniepeiling waaruit blijkt dat 63 procent van de Europeanen en 66 procent van de Belgen de opwarming van de aarde als "een zeer ernstig probleem" beschouwen. Het staat in de ranking na de bestrijding van armoede, maar voor de economische crisis. (belga/mvdb)