Klimaattop dreigt te mislukken: nog geen slotakkoord in Madrid

Activisten protesteren tijdens de COP 25. De VN heeft gewaarschuwd voor ‘verregaande’ en zelfs ‘destructieve gevolgen’ als de landen hun klimaatambities niet snel opschroeven.
AP Activisten protesteren tijdens de COP 25. De VN heeft gewaarschuwd voor ‘verregaande’ en zelfs ‘destructieve gevolgen’ als de landen hun klimaatambities niet snel opschroeven.
Meer dan 36 uur na de geplande sluiting van de klimaatconferentie COP 25 in Madrid wordt er nog altijd onderhandeld over een akkoord, maar een slotresolutie waar alle partijen zich in kunnen vinden lijkt nog altijd niet voorhanden. 

De deelnemers kunnen het maar niet eens konden worden over de realisatie van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Veel afgevaardigden zijn intussen al vertrokken uit Madrid.

De standpunten van de bijna 200 vertegenwoordigde landen liggen vanochtend nog altijd ver uit elkaar. Het is zeer onzeker of er een akkoord kan worden bereikt over regels voor de internationale handel in emissierechten. Dit was een van de weinige concrete onderhandelingsdoelstellingen van de VN-conferentie.

3,2 graden 

De deelnemers van de conferentie praatten de afgelopen twee weken over hoe de rampzalige gevolgen van klimaatverandering zijn af te wenden. Op de klimaatconferentie in Parijs maakten bijna alle landen vier jaar geleden de baanbrekende afspraak dat de temperatuurstijging op aarde beperkt moet blijven tot maximaal 2, zo mogelijk 1,5 graden.

De uitvoering daarvan blijkt in de praktijk knap lastig. De uitstoot van broeikasgassen neemt wereldwijd nog altijd toe in plaats van af: dit jaar stijgt de CO₂-uitstoot nog met 1,5 procent. Zelfs met de actieplannen van de 194 landen die het akkoord van Parijs hebben ondertekend, stevent de aarde aan het eind van deze eeuw af op een temperatuurstijging van 3,2 graden, bleek eind vorige maand uit een alarmerend VN-rapport. Met elk jaar dat de CO₂-uitstoot nog stijgt, is méér actie nodig en blijft minder tijd over om het tij te keren. De VN waarschuwt voor ‘verregaande’ en zelfs ‘destructieve gevolgen’ als de landen hun klimaatambities niet snel opschroeven.

Toch lukt het niet om afspraken te maken. De jonge activiste Greta Thunberg heeft de gang van zaken scherp bekritiseerd. Op Twitter sprak ze gisteravond de vrees uit dat de top zal mislukken. “De wetenschap is volkomen duidelijk, maar de wetenschap wordt genegeerd”, aldus de 16-jarige Zweedse.

Rondom de conferentie vonden de afgelopen weken veel protesten plaats. De demonstraties reflecteren de groeiende frustratie onder met name jongeren over het halfslachtige optreden van overheden om klimaatverandering aan te pakken. 
65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank De Rycke

  Ah ja ....laat ze gewoon hun fabrieken ergens anders bouwen waar ze niet zo nauw moeten kijken voor het klimaat , de zagers en betweters (groenen) zijn dan tevreden ...tot ze zelf aan de bedelstaf zullen staan en alles zullen mogen importeren en duurder betalen ....

 • leppens victor

  Hoeveel ijstijden zijn er al gekomen en gegaan? En als je bedenkt dat ooit de sahara een tropisch woud was............ Mvg.

 • guido vermeyen

  De industriele revolutie, rond 1750....walmende fabrieken, begonnen in Engeland, daarna over heel Europa.....nu 2020.....120 jaar vervuiling van de ergste soort....zelfs de zeeën zijn kapot......eer dat ze tot resultaten komen gaan er nog jaren voorbij....en het effect van de vervuiling...is dit nog te "repareren "

 • freddy cardoen

  De EU wil jaarlijks 565 miljard euro In de klimaatredding stoppen , waar zij dat geld gaan halen weet niemand maar dat is per gezin 5120 euro jaarlijks .

 • Paul Boutsen

  Er moet gestopt worden met telkens naar de gewone werkende mensen in de West Europese landen te kijken om het gelag te betalen. Door allerlei toenemende belastingen (water, energie, transportkosten, levensnoodzakelijke voeding, gezondheidszorg...) kan de gewone mens zich geen isolatie, zonnepanelen, elektrische wagens...betalen. Bedrijven, het midden oosten, Afrika, Azië...iedereen moet bijdragen als men het klimaat wil redden