Klimaatscepticus uit team Trump op boegeroep onthaald in Brussel

Een Greenpeace-activist verstoort de speech van Myron Ebell met een spandoek en wat boegeroep.
REUTERS Een Greenpeace-activist verstoort de speech van Myron Ebell met een spandoek en wat boegeroep.
Myron Ebell, een van de grootste klimaatsceptici uit de entourage van president Donald Trump, is vandaag in Brussel om er te spreken op de conferentie van de Europese partij Alliantie van Conservatieven en Hervormers (ECH). "Die partij ziet in Ebell een beetje een goeroe", vreest Groen-Europarlementariër Bart Staes. Een honderdtal milieuactivisten protesteerde tegen de komst van Ebell.

Ebell, voormalig hoofd van Trumps transitieteam voor het Amerikaanse milieuagentschap EPA, mocht vandaag de openingsspeech geven op de conferentie van de Europese partij. De man is niet onbesproken: hij is een fervent voorvechter van fossiele brandstoffen en ontkent bovendien de invloed van de mens op de opwarming van de aarde. Hij keert zich daarnaast ook itegen de klimaatakkoorden van Parijs.

"Hij beweert dat tabak niet schadelijk is en was tegenstander van een wet voor de bescherming van beschermde diersoorten", aldus Adrien Volant, co-voorzitter van de jonge Brusselse groenen.

Tegen zijn komst werd vandaag dan ook geprotesteerd in Brussel. Op initiatief van Ecolo J, de jongerenafdeling van de partij Ecolo, manifesteerden een zeventigtal mensen aan de ingang van de Solvaybibliotheek in Brussel. Eén van hen wist met een Greenpeace-banner de toespraak van Ebell te verstoren.

"Het is duidelijk dat die partij in het Europees Parlement een belangrijk aantal mensen bevat die echt antiklimaatdiscours zijn, die de klimaatopwarming ontkennen. Zij zien in Ebell een beetje een goeroe", reageerde Groen-Europarlementariër Bart Staes voor de camera van de VRT. "Maar ik ben benieuwd wat de N-VA daar gaat vertellen. Gaan ze zich scharen in het kamp van de klimaatontkenners of gaan ze een meer serieuze houding aannemen?"

Uitdaging
N-VA-europarlementariër Anneleen Van Bossuyt, die op de conferentie een panel modereert over groene innovatie, verdedigde de aanwezigheid van Ebell gisteren. "Ik ben het hoegenaamd niet eens met wat Ebell zegt, maar het is misschien wel positief om ook eens te luisteren naar een kritische Amerikaanse stem. Dat daagt ons ook uit." Bovendien is er volgens Van Bossuyt een breed spectrum van sprekers op de conferentie. Zo behoort Jos Delbeke, directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie, ook tot de gasten.

Dinsdag werd Ebell nog ontvangen op het kabinet van de Britse eerste minister Theresa May. 

REUTERS