Klimaatactivisten lijmen zich vast op dak van metrostel in Londen: “Politie mag de boel hier komen opkuisen”

Een man en een vrouw kropen op het dak van een metro. Daar lijmden ze hun hand vast.
EPA Een man en een vrouw kropen op het dak van een metro. Daar lijmden ze hun hand vast.
In Londen heerst voor de derde dag op rij stevig klimaatprotest. Betogers blokkeren belangrijke wegen en kruispunten, tot grote wanhoop van de automobilisten. Maar ook het openbaar vervoer blijft niet gespaard: in Canary Wharf, het financiële hart van de hoofdstad, lijmden enkele manifestanten zich vast aan een metrostel. Alle passagiers moesten bijgevolg uitstappen. De oproep van Extinction Rebellion -een week lang burgerlijke ongehoorzaamheid- mist zo haar effect niet.

In de voorbije 48 uur werden al meer dan 300 mensen opgepakt. Er zijn echter niet genoeg cellen meer over om de ordeverstoorders op te vangen. Voor de honderdduizenden pendelaars is al die hinder stilaan welletjes geweest. “De politie mag de boel hier komen opkuisen”, klinkt het zelfs.

‘Climate emergency’: de boodschap is duidelijk.
AFP ‘Climate emergency’: de boodschap is duidelijk.

De kiem van het protest ligt bij Extinction Rebellion, een organisatie die “op geweldloze manier de klimaatproblematiek hoog op de agenda wil zetten”. Duizenden mensen droegen hun steentje bij en kozen enkele strategische plekken -zoals Waterloo Bridge- uit om het verkeer in de war te sturen. Aan Oxford Circus staat sinds gisteren zelfs een roze boot geposteerd. Door de wegblokkades moesten al 55 busroutes geschrapt worden.

OxFord Circus wordt bezet door de klimaatactivisten.
Photo News OxFord Circus wordt bezet door de klimaatactivisten.

Ironisch genoeg richten de manifestanten hun pijlen vandaag extra op het openbaar vervoer. Die actie was gisteren al aangekondigd. “Onze medestanders zullen op een vreedzame manier de wet overtreden om metro’s te doen stoppen”, klonk het. “Vervolgens wachten ze tot ze gearresteerd worden. We excuseren ons bij iedereen die hierdoor hinder zal ondervinden. Normaal zouden we de metro nooit viseren, maar dit is een noodgeval.”

Deze betoger lijmde zijn hand vast aan het metrostel.
REUTERS Deze betoger lijmde zijn hand vast aan het metrostel.

Zo veel ironie kan de gemiddelde Londenaar echter niet aan. “Op die manier verplichten ze ons net om de auto te gebruiken”, luidt de kritiek. De politie schakelde de wifi in de Londense metrostations alvast uit, zodat het voor de betogers lastiger wordt om hun acties te coördineren.

Ook aan de omheining van het huis van Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn in Noord-Londen lijmden vier activisten zich vast.

Vier activisten aan het huis van Jeremy Corbyn in Londen.
AFP Vier activisten aan het huis van Jeremy Corbyn in Londen.
EPA

Winkeliers in het centrum van Londen voelen de gevolgen aan den lijve, nu al zouden ze gezamenlijk bijna 14 miljoen euro verlies lijden. “Compleet belachelijk. Dit gaat ons een pak geld kosten”, drukt Jay Patel de verontwaardiging uit. “Bijna niemand is aan het shoppen. De politie moet nu snel optreden.”

Voor de zekerheid kregen ze eerst een veiligheidsbril op.
EPA Voor de zekerheid kregen ze eerst een veiligheidsbril op.

Farhana Yamin, een advocate die zich specialiseert in de klimaatzaak, werd gisteren even gearresteerd. “Mijn excuses aan de gebruikers van het openbaar vervoer. We moeten echter zo drastisch handelen omdat iedereen het gevaar moet beseffen. Normaal kom ik niet zo snel op straat, maar nu bevinden we ons op een kritiek moment in de geschiedenis van de mensheid.”

De twee hadden veel bekijks.
AFP De twee hadden veel bekijks.

Burgemeester Sadiq Khan begrijpt de bezorgdheden, maar de acties tegen de metro vindt hij meer dan een stap te ver. “Het openbaar vervoer moet meer gebruikt worden, dat staat buiten kijf”, schrijft hij in een tweet. “Door op deze manier te handelen, bereik je echter net het omgekeerde effect. Bovendien komt zo ook de veiligheid van de Londenaars in gevaar.”

De grote middelen moesten bovengehaald worden om de klimaatactivisten van het dak te verwijderen.
AFP De grote middelen moesten bovengehaald worden om de klimaatactivisten van het dak te verwijderen.

Ook in heel wat andere landen kwamen milieuactivisten op straat. Eergisteren vond er een protestactie plaats in de Brusselse Wetstraat. De deelnemers gingen op de grond liggen en vormden zo het logo van de actiegroep (een soort gestileerde zandloper in een cirkel; nvdr).

De vrouw werd onder massale politieaanwezigheid afgevoerd.
EPA De vrouw werd onder massale politieaanwezigheid afgevoerd.
AFP
AP
AFP
EPA
REUTERS
REUTERS12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Wat een gevaarlijke actie. De politie had dat treinstel direct moeten afkoelen met het waterkanon. Spuit te richten op het dak.

 • william Masson

  Hopelijk is het ecologisch verantwoorde lijm ?

 • Eida Lam

  Rene Lenaerts , inderdaad! Exact wat ik ook dacht, gewoon loskoppelen en naar het treinen kerkhof brengen en ze bezien maar wat ze doen!

 • Gerard Braeckmans

  Oppakken, afvoeren en wegsteken. En diegenen die zich vastgeplakt hebben laat je maar zitten.

 • Marc Rooms

  Gewoon laten zitten. Vroeg of laat komen ze er wel af. Of stuiken ze eraf.

Video