Exclusief voor abonnees

Kleine bosjes maken groot verschil

Onderzoekers UGent ontdekken dat zelfs percelen kleiner dan een voetbalveld groot nut hebben

BELGA
Bospercelen met een erg kleine oppervlakte hebben wel degelijk nut. In vergelijking met grotere bossen slaan ze meer koolstof op in de bodem, bevatten ze betere voedselbronnen voor wilde dieren en leven er minder teken. Dat blijkt uit een langdurig Europees onderzoek, geleid door vakgroep Omgeving van de UGent.

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Vrancken

  Kayenberg Boekt-Zolder was een mooi bos tot de 'bosgroep Limburg' zich ging moeien. Bos werd selectief uitgerooid, de mooiste bomen werden gekapt voor industrie- en brandhout . Kops hout en takken bleven achter want goed voor het biologisch herstel . Het mooie wandelbos is vernield en bij de eerste stormen waaiden zieke bomen om die geen beschutting meer hadden van gezonde doch gerooide exemplaren : commercie ! Verbod op hout stoken= oplossing ! Schande ! Zonnepanelen leggen en hout stoken..

 • josette Huybrechts

  Pak Natuurpunt maar eens aan, zij doen maar. Tientallen gezonde bomen werden gekapt in het Zevenbergsbos, ook het Vrieselhof moest er voor een groot deel aan geloven om plaats te maken voor GRAS!

 • Coen Geurts

  Mee akkoord; maar probleem is dat als je als particulier bomen plant, je ze nadien niet meer mag rooien. Vandaar dat niemand dat doet.

 • maurice snelders

  Oei dat men daar weer specialisten voor nodig heeft seg.

 • JAN VAN HOOMISSEN

  En maar bomen kappen!!!! Het grootste bewijs is de massale boskap die zich heeft voorgedaan naast de schelde in de omgeving van Moerzeke en Hamme.Uitbreiding van het sigmaplan juist op die plaats waar er al jaaaaaren bomen staan van 10 tallen jaren oud.(houtverkoop,Kassa kassa natuurlijk) terwijl er een paar kilometer verderop een gebied gelegen is waar er bijna geen bomen staan en daar gemakkelijk uitbreiding van het sigmaplan mogelijk was.Het resultaat van jonge bomen is niet direct merkbaar.