Kernreactor sluit na 34 jaar in Duitsland

Kernreactor B van Gundremmingen, Duitsland, zal vandaag sluiten.
Thinkstock Kernreactor B van Gundremmingen, Duitsland, zal vandaag sluiten.
Na bijna 34 jaar wordt vandaag een kernreactor in het zuiden van Duitsland stilgelegd. Dat bevestigt een woordvoerder van de centrale. Na de geplande sluiting zondagmiddag blijven er nog maar zeven kernreactoren werken in Duitsland. De laatste wordt in december 2022 stilgelegd.

De sluiting van reactor B van de centrale van Gundremmingen, 120 kilometer ten noordwesten van München, werd al jaren geleden beslist. Als gevolg van de kernramp in het Japanse Fukushima wou Duitsland minder afhankelijk zijn van kernenergie. Reactor C van Gundremingen blijft werken tot 2021, ook al werd hij samen met reactor B in 1984 opgestart.

Martin Stuempfig, een energiespecialist voor de groenen in de staat Beieren, zei eerder deze maand al dat zijn partij tevreden is met de sluiting van reactor B, maar dat de partij wil dat alle reactoren worden stilgelegd, vanwege "een aantal technische defecten".

Tegenstanders van de reactoren kondigden protest aan op zondagmiddag voor de poorten van de centrale.




16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Wim Hellemans

  de hoeveelheid fijn stof is 1000x die van Frankrijk geworden sinds ze de kerncentrales in Duitsland zijn beginnen sluiten (& er draaien er nog steeds!) en ja de volksgezondheid dat interesseert de groenen zo te zien niet.

 • Jan Verstrepen

  En maar elektrische auto's proberen aan te smeren dat beloofd!

 • Gino Denil

  Wereldwijd draagt kernenergie bij voor 5,9% van de gebruikte energie. Daarvoor nemen we een risico van 2 op 100 kerncentrales dat er eens iets goed misloopt en 1 op 100 dat er een zware kernramp gebeurt. Iedereen zou het vliegtuig weigeren als er 1 kans op 100 was dat het neerstort.

 • Daan Roos

  Schaarste zal de elektriciteit fors duurder maken. Enorme winsten voor die bedrijven die nog stroom zullen mogen maken.

 • Gilbert Vermeersch

  En wat met die kolencentrales, die miljoenen mensen met technische tot dodelijke defecten opzadelen Mw Merkel?